Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk  

Ship Index

Gjestebok-beskjeder, Side 5 - fra jan.-2006

De eldste beskjedene begynner nederst på siden. E-post-adresser blir utelatt for å unngå Spam, men kan skaffes.

For å se menyen, og for å legge inn beskjeder, gå til hoved-boken.

-------------------------------------------------
31. des.

Fra: Rolf Kristensen

MONTBRETIA

Hei Flemming

En systematisk gjennomgang av verket Våre Falne vil nok gi svar. Ved søk på internett finner du denne siden: http://home.online.no/~hermanno/B3AC95D1-E0FB-47B0-B1F5-CE2FAAF96EB9/Veteran%20forteller.html som forteller at 47 mann omkom og 27 ble reddet. På internett finner du og navnet på 5 personer som omkom, bl.a. tre fra mitt distrikt.

Hilsen Rolf

Senere på dagen, skriver Rolf:
Etter nærmere undersøkelse fant jeg listen over de omkomne fra korvetten Montbretia i boken Norges Sjøkrig 1940-1945, bind VI 1.del bilag 5.

-------------------------------------------------
28. dec.

Fra: Flemming

D/S Montbretia

Hei,

Har du noe forslag til hvor man kan få fatt i en mannskapsoversikt over Montbretias besetning som gikk ned i Nord-Atlanteren i nov.1942 ??
Min farmors bror var Kvartermester ombord og omkom denne skjebnesdagen.
På forhånd takk.

Mvh.
Flemming

(Her er siden min om Monbretia)

-------------------------------------------------
28. des.

Fra: Kristin M. Hansen

Hegra

Hei!

Hørte om deg gjennom min svigerfar, Egil Håve, fra Hegra. Dere er visst i slekt langt ute. Min familie planlegger tur til Minnesota i sommer for å besøke aner etter utvandrede "Bulandere" og "Bjuganere". Min samboer, Nils Håve, er sønn av Egil og Olaug Håve, så det er på hans side slekten er. Har du noen forslag til steder vi burde dra?

Mvh
Kristin Hansen

-------------------------------------------------
23. des.

Fra: Siv Eide Kaland

Julehilsen fra Oslo

Hei siri!
Nå er vi samlet i Oslo, min familie og mormor (dadda) som vanlig i julen. Savnet etter mamma er stort men vi koser oss så godt vi kan likevel. Vi har nå vært inne på hjemmesiden og tittet, det er alltid like morsomt og fantastisk å se hvor mye jobb du legger ned i dette. Dadda hadde en liten kommentar om at faren hennes ikke var bare meierist, men meieribestyrer.
Jeg leste også Lawson-nytt og så bilder av det nye familie-medlemmet, veldig koselig! Du får hilse og gratulere.
Vi ønsker dere alle sammen en riktig god jul og et godt nytt år!
Klem fra Siv, Dadda, Bjørn, Andreas (6 år) og Marte (2 år)

-------------------------------------------------
27. nov.

Fra: Øyvind Mårvik

DS "Lippe"

Umiddelbart kan jeg ikke se at vi er i slekt, men jeg rekner meg som Nord-Trønder god nok, og leder Flatanger Historielag.

Jeg er på leting etter opplysninger (bilde) av et tysk lasteskip som ble bombet / torpedert i brann og satt på land på Flatangerkysten trolig i perioden 1943-45.

Jeg vokste opp med denne profilen uti skjærgården, men var aldri ombord. Den vart hugget omkring 59/60.

Du har lagt ut et imponerende materiale, har du et tips til meg?

MVH Øyvind Mårvik

Jeg forslo Skips-forumet mitt, og der fikk han raskt svar.

-------------------------------------------------
24. nov.

Fra: Marit Hauken

Hei tremenning!

Et tilfeldig Google-søk på Magda Økland (min mormor, gift med Bertinius Hetland) førte meg til slektssidene dine. Det var utrolig morsomt å se hvor mye av slekta du har kartlagt! Her var stoff i massevis til skoleoppgave om slektstre! Ekstra kjekt var det å se bildene fra slektstreffet i 1938 på gården Hetland. Jeg kjente igjen bildet fra min barndom, og har også gode minner om besøk på gården og de mystiske "Hulderholene" i nærheten.

Lykke til med det videre arbeidet med sidene!

Vennlig hilsen Marit Hauken

-------------------------------------------------
12. nov.

Fra: Ib Sonne Ravn

D/S Borgund

Hej

Du nævner under Borgund at én person (Stoker Johannes Valdemar Pedersen) muligvis ikke er norsk. Ifølge danske kilder fra tiden lige efter krigen drejer det sig om Johannes Waldemar Pedersen fyrbøder fra København født 24.6.1916.

Her er siden min om Borgund.

-------------------------------------------------

Noen la igjen en beskjed her den 2. nov., men den forsvant for meg! Er det noen som savner beskjeden sin?

-------------------------------------------------
31. okt.

Fra: Bjørn Olav Espe

Olav Espe

Hei og takk for flott side som har gitt meg og min familie etterlengta informasjon om kva som skjedde med min farfar, Olav Espe, då han ikkje vente tilbake etter krigen.

Min farfar som var frå Ullensvang i Hardanger var til sjøss då krigen braut ut. Han kom aldri tilbake og etterlot seg mi bestemor, Marita Espe, og to søner Haldor og Vigleik (min far).

Vi har vist lite og ingen ting om kva som hendte med farfar min inntil eg kom over denne nettsida og fann ei rekke svar.

Så langt eg veit var farfar min ombord i D/S Tres og opplevde der bl.a. å bli bomba i august 1940. Deretter veit eg at han var ombord i D/S Karlander.
Ha endte sine dagar ombord i M/S Chr. Knudsen som mest sannsynlig blei torpedert av den tyske U-båten U-85 Greger på veg frå New York til Cape Town i april 1942.

Derom det er nokon som kan hjelpe meg med meir opplysningar om min farfar hadde eg vore svært takksam for å høyre om dette.

Igjen takk for ei flott side

MVH
Bjørn Olav Espe

Her det jeg har om Tres, Karlander og Chr. Knudsen.

-------------------------------------------------
30 okt.

Fra: Sigurd Ellingplass

Etterlysning

Hei.
Min far Erik Ellingplass var ombord på Southern Harvaster sesongen 1952-1953 , og jeg lurte på om han finnes registrert i noen mannskapslister eller lignende. Han var i maskinen , og sto av og til til rors.
Er veldig takknemlig for opplysninger , og om det finnes evt.fotografier.
Vennlig hilsen
Sigurd Ellingplass

-------------------------------------------------
25. okt.

Fra: Dagmar Buen

Warsailors

Hei Siri!
Jeg er datter av en krigsseiler (Kristian H. Buen) som aldri fortalte noe om sine opplevelser. Vi, døtrene hans, hadde mange spørsmål som vi gjerne ville ha svar på, men vi lærte tidlig at dette kunne han ikke svare på. Takket være deg ser det ut til at vi kan få svar på noen. Jeg har attestene hans og ut fra disse vet jeg hvilke båter han seilte med. På dine sider har jeg funnet bilder av begge, M/T Elsa (17/10-39-14/1-42) og M/S Sophocles (4/4-42-9/10-45), pluss litt andre opplysninger. Jeg har og noen bilder, et vet jeg er av han ombord på Elsa (1941-42), de andre tror jeg kan være fra samme båten. Kanskje jeg ved hjelp av deg kan komme i kontakt med noen som vet litt mer?
Tusen, tusen, takk for at du har tatt deg den jobben det må ha vært å få laget disse sidene, og ikke minst vedlikeholde og legge ut ny informasjon.
Med vennlig hilsen
Dagmar Buen

Her er Elsa, og her er Sophocles. Dagmar's adresse kan skaffes, om noen vil ta kontakt.

-------------------------------------------------
20. okt.

Fra: Ingar Karlsen

Alcides. Kaptein Arne Karlsen

Fantastisk spennende det du har gjort. Og et historisk dokument uten like.

Jeg er sønn av kaptein Arne Karlsen fra Alcides. Far var i min ungdom lite villig til å fortelle om sine grufulle opplevelser under krigen. Men i forbindelse med teaterstykket på Nationalteateret (kiresbærtreet) begynte han å fortelle.

Jeg er født i 1949, og husker hans noe stygge negler. De kom av en omfattende tortur med bambusskudd under neglene.

Jeg er imponert over hvordan du har samlet inn så mye korrekt informasjon så mange år etter.

Og kan tilføye at min far levde godt i mange år etter, og gjenopptok kontakten med de to andre overlevende fra Alcides. Han ble godt over 80 før han sovnet stille inn.

Men kan opplyse at han i alle år slet med et kne som ble sparket i stykker de siste dagene av krigen. Bakgrunnen var at han og andre fanger var utkommandert til å se den japanske keiser passerte. I likhet med alle andre tilskuere ble de beordret til å ikke se på keiseren, men bøye seg ned og se i bakken i respekt. Fangene bestemte seg for å ikke ville vise den respekten. Men av sikkerhetshensyn for fangene bestemte de seg for at det kun var de tre høyeste offiserene som skulle utføre demonstrasjonen. Fordi det var mindre sannsynlig at disse ville bli drept. Husker min far fortalte at han så "faenskapet" mitt i øynene, før han som de to andre ble slått og sparket ned. Og han tilføyde at det virkelig var verdt det. Slike ting holdt moralen oppe.

Var nok slike menn og innstillinger som gjorde at det var mulig å overleve under slike forhold. Og uansett mishandling så måtte jo japanerene også få respekt for slike holdninger.

Og faktisk, min far var aldri bitter.. Og sa aldri noe negativt om japanere.. Men, han ville aldri eie eller kjøre japansk bil!

Og han mottok selvfølgelig alle tenklige fortjenestemedaljer i etterkant. Men det var ikke så viktig for ham. Det viktigste var de gangene han fikk treffe Kong Olav, som hadde en inngående kunnskap om Alcides og skjebnen til de som ble massakrert. Faktisk spurte kongen han om Alcides hadde hatt motorkraft til å dra fra ubåten. Far måtte da fortelle at de hadde ordre om å kun seile en periode, får så å ligge å lytte.

Og det er litt feil i historien din når det hevdes at flere viste destinasjonen. Var kun kapteinen som viste det i dette tilfellet. Og derfor den merklige beslutningen om å forlate konvoien midt på natten og dra på egenhånd.

Kaptein Arne Karlsen visste at de skulle ut på et farlig oppdrag.
Kaptein Henriksen ble ikke syk, men skjøt seg selv i hånden før oppdraget, slik at han kunne bli igjen, og min far overtok som kaptein.

Men det forandrer neppe historien. Han ville uansett vært med som 1. styrmann, og følte ingen bitterhet med det.

Takk for en fantastisk omfattende fremstilling.

Ingar Karlsen

Her er siden min om Alcides.

-------------------------------------------------
17. okt

Fra: Dan Vegard Hansen

M/T Glittre

På vebsiden finnes følgende melding:
M/T Glittre

Ordinary Seaman
Hans Chr. Hansen
(Danish)

Hans Hansen var min farfar, født i Sandefjord. Hans sønn, min far, lever fortsatt og ville sette pris på å få snakke med eventuelle overlevende.

Beste hilsener
Dan Vegard Hansen

Dan Vegard

Adresse kan skaffes. Her er siden min om Glittre.

-------------------------------------------------
13. okt.

Fra: Ingar Nilsen

Hvalkokeriet SS.Ulysses

Jeg skriver på en bok om det amerikanske flytende hvalkokeriet Ulysses, som må sies å ha vært eiet av Anders Jahre. Etter 9 års arbeide sitter jeg på en mengde opplysninger om hennes "amerikanske eiere", den norske besetningen o.s.v.,har noe av dette interesse for deg står jeg gjerne til tjeneste.

Ingar Nilsen

-------------------------------------------------
11. okt.

Fra: Tor Martin Hetland

Slektstevne på Hetland 1938

Tar kontakt for å få liste over navn på dem som er til stede på slektstevnet. På forhånd takk!

-------------------------------------------------
4. okt.

Fra: Erling Krange

Søk etter "Shipmates"

Jeg la inn et søk etter skipskamerater fra M/T "Jalanta" som var med da vi koliderte med S/S "Constitution" utenfor New York i mars 1959. Jaggu fikk jeg napp! En av gutta hadde sett siden "Old Shipmates", og kontaktet meg. Han husket andre, og nå er vi fem stykker, som den gang bare var guttunger på 15 - 16 år. Blant de eldre som var med er nok mange borte nå. Du har en kjempefin "Site".

Var inne på siden som omhandler båter som rømte til UK under krigsårene. Der fant jeg et navn, Andy Leiper, fra Peterhead i Scotland. Han vil jeg gjerne komme i kontakt med, da jeg i noen år nå har holdt på å skrive historien om skøytene i Peterhead, samt det som ledet til denne hemmelige operasjonen. Basens oppgave var å sende radiooperatører, utdannet i UK, over til norskekysten for å føge med den tyske skipsfarten. Disse opprettet såkalte "Eremittstasjoner" med max. to-tre mann. Det vanlige var to. Shetlandsoperasjonene og Peterheadoperasjonene ble holdt strengt adskilt. Shetlandsbasen var operert av SOE (Special Opreations Executive) mens Peterheadbasen var underlagt MI6/SIS (Special Intelligence Service) i samarbeide med den norske SOK (Sjøforsvarets OverKommando). Om basen vet vi ikke så mye, men jeg vil nok i dag finne opplysninger i Public Record Office i London. I denne forbindelse vil det være interessant og få kontakt med en som jobbet på basen, og fremdeles er i live. Av de norske er desverre alle borte nå. Så at du kan formidle Andy Leipers e-mail adresse.
På forhånd takk!

Vennlig hilsen
Erling Krange

(Adresse er formidlet. Her er siden det refereres til, og her er Find Old Shipmates-forumet)

-------------------------------------------------
18. sept.

Fra: Jarle Bjørklund

Takk for hjelpen

Imponerende arbeid - takk for hjelpen (kikker på "Stella Polaris" m.m.)

-------------------------------------------------
15. sept.

Fra: Karl Olav Båtevik

Hvilke Båter?

Hei, lurte på om du kunne gje meg noen opplysninger om kor eg kan finne informasjon om hvilken båter min bestefar reiste på under Nortraship.

mvh Karl Olav Båtevik.
sjømann


bestefar:
Kjell Emil Hæggernæs, Bergen, f.1921

Riksarkivet skulle ha informasjonen som Karl søker etter.

-------------------------------------------------
13. sept.

Fra: Harald Kvarme

M/B ELI, Shetlandsseiler

Det er ein del feil i teksten om Eli:
1. Eli gjekk ut frå Leirvik på Stord - ikkje Brandasund.
2. Det var 7 mann ombord. Namnet til Leiv Vallestad manglar.
3. Namnet til Gideon Løkhammer er forvrengt. (Lughammer)

Skipet det refereres til ovenfor står på denne siden.

-------------------------------------------------
9. sept.

Fra: Nina Nesje

Medalje

Hei - Jeg håper du kan hjelpe meg - prøver og finne ut noe om en gammel medalje. Den har stoff i skarp rød med kun en gul stripe på hver side. Korset er hvitt. Med en sort av firkant. Den er rød inni med gullrand. Inne i firkanten er også bokstavene BNH. N er dobbel så stor som de andre. Over denne i midten er en liten bue med noe jeg tror er bokstavene AAA, hvis det ikke betyr noe annet?? På baksiden er bokstavene JTE (eller 8) STROP OG ET MERKE SAMT TALL 9253 + ET MERKE TIL SOM JEG IKKE KAN TYDE. KAN DU HJELPE MEG???

På forhånd takk

Nina Nesje

Dette kan jeg dessverre ikke hjelpe med.

-------------------------------------------------
7. sept.

Fra: Ulf W. Gustavsen

Odd's ships >Southern Laurel

Hei Siri.
Her følger oppdaterte, dokumenterte fakta om Southern Laurel i tilfelle du ønsker å ha litt bakgrunn om denne hvalbåten:
Bygd 1941 som Flower Class Corvette HMS CARNATION for R.N. ved Grangemouth Dockyard. Solgt 1948 til Chr. Salvesen & Co., Leith som lot den ombygges til bøyebåt, levert som "Southern Laurel" 1949. I 1952 fikk den ved Smith's Dock Co., Middlesbrough sin endelige form som fullblods hvalbåt. "Southern Laurel" fanget for både Southern Harvester og Southern Venturer ekspedisjonene fra 1949 til 1963, da gikk i opplag etter fangstopphøret. Sent i 1966 gikk den til opphugging i Stavanger.
Hilsen Ulf.

Min fars båter er nevnt på denne siden.

-------------------------------------------------
6. sept.

Fra: Einar Kåre Heggedal

Dakar flukt

Hei, lurer også på om min nabo Birger Hagen, Bryggja, var med på flukten frå Dakar, der ryktene seier at dei fikk ut vitale motordeler, for å starte maskinen, og lagde samtidig kopier, som dei brukte til oppstart av motor, på flukten.

Helsing Rinar Kåre Heggedal

Trur han var kaptein eller styrmann.

Siden om D/S Lidvard.

-------------------------------------------------
5. sept.

Fra: Thorarinn Sigurdur Thorlacius Birgirsson

D/S Bisp

Hei,takker for en flott webside. Sitter her og grøsser litt på ryggen da jeg fant min bestefars skip og historien bak senkingen av Bisp. Som dere ser var det 3 islendiger på dette skipet.min bestefar og 2 av hans kamerater. Dette var førstereis for dem alle sammen og ble den siste. Min bestemor kom aldri over sorgen og giftet seg ikke igjen. Hun døde 1991. Som dere ser av navnet er jeg oppkalt etter ham.

Mvh Thorarinn Birgirsson

Her er siden min om Bisp.

-------------------------------------------------
28. aug.

Gro Rossebø

Mannskapslister

Hei

Vi er på jakt etter en Oluf (Olaf) Karlsen som skal ha vært på hvalbåten Uniwaleco trolig på 20tallet. Hvor finnes det mannskapslister over denne?

Mvh Gro

-------------------------------------------------
8. aug,

Fra: Jan Asmussen

M/S Hopeville. A.F. Klaveness

Hei.
Jeg har tilfeldigvis kommet over artikkellen om M/S Hopeville. Jeg er ikke kjent med fartøyets krigshistorie. Jeg mønstret på i feb. 1956 og møstret av i april 1958. Jeg har bilde av skipet i det det passerer gjennom St.Lawrence canal.

Med vennlig hilsen

Jan Asmussen

Her er det jeg har for Hopeville.

-------------------------------------------------
27. juli

Fra: Liv Dahle Kokes

M/B Jan, okt.-41

Hei, takket være deg og dine fantastiske sider har jeg omsider funnet info. om min farfars flukt fra Bergen i 1941. Han var ettersøkt av SIPO i forb. med Stein gruppen. Nå vet jeg altså ikke bare navnet på båten, dato og utgangspunkt, men også navnet på hans "reisefølge", noe som kanskje kan hjelpe meg videre i jakten på "de forsvunne årene 1941-45". Hvis noen leser dette og har mer info er jeg kjempetakknemlig om det blir sendt til meg.

Mvh
Liv

Jan som det refereres til ovenfor, står omtalt her. Jeg har Livs adresse, om noen vil kontakte henne.

-------------------------------------------------
19. juli

Fra: Svein Nordhuus Moe

m/s Mosdale

Om du ønsker kan du legge til min far
Hans Henrik Moe som førstestyrmann på m/s Mosdale for perioden november 1944 til november 1945. (Tydeligvis etter Hans Olsen.) Det var han som tok bildet av konvoi-torpederingene som står i boken "Lykkelige Mosdale".

Takk for interessant hjemmeside som jeg fant under leting etter noen helt annet.
mvh
Svein Nordhuus Moe.

-------------------------------------------------
11. juli

Fra: Dagfinn Knutsen

Dette var en usedvanlig vakker, designmessig og flott gjennomført hjemmside. Var imponert. Også Takk for info ad norske medlajer.

(De norske krigsmedaljene står avbildet på denne siden).

-------------------------------------------------
26. juni

Fra: Elizabeth Rossvold

Hei. Har lest og funnet ut at tanten din, Tora Holm, også er min fars tante. Din far, Odd, er sønn av mine oldeforeldre. Og pappan din er onkel til pappan min. Jeg har aldri visst noe om slekten til pappa, men jeg husker bildet av Anna Olava Holm, søstra til farmor, Kari Holm, ifra den dagen jeg ble døpt. Så takket være deg, vet jeg litt mer. Har printet ut bildet av oldeforeldrene mine. Så nok en gang takk til deg.

Hilsen Elisabeth og Ruben

Elizabeth viser til informasjon i Genealogi-databasen min - Kari og Tora Holm var min fars søstre, Anna Olava var hans tvillingsøster. Bildet hun snakker om står på denne siden.

-------------------------------------------------
21. juni

Fra: Geir Johansen

HANS FR GRANNS REDERI

Hallo!

Denne siden var både informativ og pent satt opp - nydelig design! Jeg lette etter informasjon om "Grado" (H.Fr.Granns rederi) og fant en del jeg ikke visste fra før, pluss også et godt bilde. Min bestefar Kristen Johansen var 3. styrmann på Grado 1937 til 1940 (mønstret av i Malmö 6. januar 1940) og var således ikke krigsseiler i egentlig forstand. Under krigen var han delvis hjemme på småbruket, drev fiske m.m.

Jeg har et JPEG-bilde av "Vigo" (Nils Bech) da hun seilte som "Irisen" (H.Fr.Grann). Bestefar var 2. styrmann her 1936-37, og bildet må være tatt i dette tidsrommet. Kan sende dette bildet dersom det er av interesse.

Lykke til videre med Warsailors !

Vennlig hilsen
Geir Johansen, Ås

Her er siden min om Grado, og her er Vigo som er nevnt i denne beskjeden.

-------------------------------------------------
18. juni

Fra: Reidar Solhaug

2. verdenskrig

Mitt navn er Reidar Solhaug, f. 1914 i Tysfjord. Jeg seilte sammenhengende ute fra 1936 til 1946 på bl.a. følgende båter; Sarpfoss, Vivi, Suderholm. Er i dag krigspensjonist og bor på Elverum.

Mvh
Reidar Solhaug

-------------------------------------------------
10. juni

Fra: Olav Jarle Johansen

Handelsflåten

Hei!
Er veldig glad for at jeg fant disse sidene, da jeg har vært på jakt ettet info om min morfar Johannes Strømmen. Han seilte som 2. styrmann under krigen på båtene Kongshaug (Haugesund) og Facto. 2 brev fikk han sendt til familien iløpet av de 5 åra krigen varte, som fortalte at han var ilive. På disse informative sidene fant jeg den dramatiske historien (ifra sjøforklaringen) om da Kongshaug ble torpedert i 1942 i den engelske kanal. Min morfar og Kapteinen gikk under med båten, men klarte å svømme opp til overflaten. Ble liggende i sjøen nesten en time (kapt. lå 1 1/2time) før de ble reddet. Ikke alle ombord overlevde torpederingen. Her kunne jeg også finne info om konvoier båten Facto seilte i.

Hilsen Olav Jarle (Haugesund)

Her er siden min om Kongshaug og her er Facto.

-------------------------------------------------
4. juni

Fra: Torill Johansen

Etterlysning

Min far Odd Johansen f 1916 (Asker?) reiste tidlig ut som sjømann. Jeg vet svært lite om hans liv ombord i diverse skip og håper derfor på denne måten at noen "der ute" muligens vet noe om min far eller båtene han var på. Mitt kjæreste minne fra hans sjømannsliv er sjømannsboken. Noen av båtene han har reist med var:
Vivi (lettmatros 1937)
"Sydhav Oslo" (lettmatros 1939)
"Thelma" (båtsmann 1942)
"Acadia" (Matros 1943)
"Polycastle" (Matros 1944)
"Roseville" (Båtsmann 1944)
"Leiv Eiriksson" (Båtsmann 1945)
"Elisabeth Bakke" (Matros 1946)

Mange båter senere, men nevner bare noen:
"Capella" Matros 1958
"Ørland" matros 1959
"Ophir" matros 1962

Venter i spenning!

Mvh Torill Johansen, Bergen

Hvis noen kjente Torill's far, kan jeg skaffe adressen hennes. Se forøvrig skipslistene mine.

-------------------------------------------------
1. juni

THOR KRISTIAN HANSEN

Skipskammerat

JEG VAR SAMMEN MED ODD PÅ FLERE AV GOLAR BÅTENE. HAN BLE EN GOD VENN DEN TDEN VI VAR SAMMEN.

Odd var min far - her er båtene jeg vet om han seilte med.

-------------------------------------------------
31. mai

Fra: Dag Orseth

M/T Buesten Simon Sinclair Fjeld

Hei!

Jeg viser til spørsmål fra Pål Garberg 04.11.01, der han ber om informasjon om Simon Sinclair Fjeld. Jeg er sønn av Sverre Orseth, som var 1.styrmann på M/T Buesten da båten ble torpedert. Far døde i 1993, så jeg har ikke lenger førstehåndsinformasjon, men jeg har en kopi av den lista over "War Loss" som far skreiv etter forliset. (Siden kapteinen omkom i bombeangrep i London 16. eller 17.04.41, var det far som skreiv lista over omkomne og deres pårørende. Det kan være unøyaktigheter her, blant annet skriver far at "Simon Sinclair Field" var født 27.2.10. i Aalesund. Årstallet er da sikkert feil. Det er ikke oppgitt noen pårørende, noe det er på nesten alle andre. Grunnen til at jeg skriver dette er spekulasjonene om at Simon Sinclair Fjeld skulle være sett etter forliset. Jeg kan jo ikke fullstendig avvise det, men far var såpass opptatt av forliset at jeg helt sikkert ville ha hørt det viss han i han i det hele tatt tenkte tanken på at mer enn sju av mannskapet skulle ha overlevd.

Beste hilsen
Dag Orseth

Gjestebok-beskjeden som Dag viser til her er sikkert denne fra nov.-2001. Her er forøvrig det jeg har om Buesten.

-------------------------------------------------
19. mai

Fra: Olav Iversen

D/S Janna

Jeg forstår det slik at Dere kan skaffe bilde av "D/S JANNA". Det skulle vært artig og hatt ett, da Janna var en av mine første båter, da jeg begynte å seilte ute. Vi fraktet mye boxitt fra Sør-Amerika til Cannada og gikk mye på Vest-Indien.

Hilsen
Olav Iversen (oprinnelig fra Aalesund)
bor nu i Larvik.

-------------------------------------------------
30. apr.

Fra: Jan Weberg

Jan, du har lagt igjen feil adresse, så jeg kan ikke nå deg vie E-post

M/S Hopeville

Hei, og gratulerer med disse fantastiske sidene dine !

Jeg så at det var endel usikkerhet rundt Hopeville til A F Klaveness. I en bok skrevet av Dag Bakka jr. med tittel Norsk Trampfart 1945-1985 utgitt av Seagull Publishing i Bergen, står det på s.27 en liste over norske tørrlasteskip som var under bygging da krigen startet. Her oppgis følgende:
A F Klaveness B&W M/S 8800 tdw b.nr.656 tysk Finnland (Johannesberger) senket 30.8.44
A F Klaveness B&W M/S 8800 tdw b.nr.657 lev. 11.42 Hopeville.

Disse skipene var forøvrig søsterskip av Ferngulf og Fernplant. Jeg mønstret på Hopeville i juni 1966, og var der til mars 1967, da skipet ble solgt til grekere. Mens jeg var ombord hørte jeg fra flere av mannskapet som hadde vært mange år i rederiet at Hopeville ble gjenfunnet i Tyskland i 1945, senket i Kielkanalen slik at bare mastene og noe av overbygget var synlig. Skipet ble hevet og satt istand og seilte som sagt for Klaveness fram til Mars 1967. Denne historien kan godt stamme fra rederiet selv, uten at jeg kan bekrefte dette. Hopevilles siste tur under norsk flagg gikk fra Necochea i Argentina til Rotterdam via Las Palmas. Lasten var korn.
Jeg har desverre ikke lengre noe bilde av båten, men hvis Jensens Foto i Haugesund fortsatt eksisterer, kan de kanskje være behjelpelig. De tok nemlig bilde av Hopeville mens vi lå på verksted i Haugesund i 1966.

Vennlig hilsen
Jan Weberg

Jan refererer til det jeg har om Hopeville her.

-------------------------------------------------
27. apr.

Fra: Hermund Kleppa

D/S Hop

Meir om D/S "Hop" - heile mannskapet, bilete av skipet, o.a.
Tilvising:
http://www.fylkesarkiv.no
Søk: Kulturhistorisk leksikon i menyen til venstre. Søk med "Lutenthun" i alternativ "ord i tittel"

Jeg fant ikke den relevante siden ved å bruke søkeord Lutenthun i "ord i tittel", men fant den derimot ved å bruke samme søkeord i "ord i tekst". Her er min egen side om D/S Hop.

-------------------------------------------------
23. apr.

Fra: Dag J. Neraal

Golar Freeze (1977)

Hei Siri

Først stor honnør for en makeløs samling av maritim historie.

Som gammel Golar Boy (som vi kalte oss vi som seilte hos Gotaas Larsen) - og med mange år i rederiets LNG flåte, så vil jeg gjerne gi deg noen faglige opplysninger og uttrykk rundt LNG carrier Golar Freeze.

Golar Freeze er en LNG carrier/tanker (Liquefied Natural Gas) - som frakter flytende nedkjølt naturgass i sine spesielle kuletanker. Temperaturen på lasten/i tankene er da minus 160 grader Celsius.

Mvh. Dag J. Neraal

(Golar Freeze var en av de båtene min far seilte med).

-------------------------------------------------
28. mars

Fra: Espen Lund Olsen

Diplom for krigsmedalje

Hei

I forbindelse med byggearbeider kom jeg over et diplom for krigsmedalje. Dette er utstedt til "kvartermester Johannes Olav Müller" og er datert 6/9-1946. Dersom noen kjenner til vedkommende eller evt. etterkommere imøteser jeg tilbakemelding.

Mvh
Espen

Espens adresse kan skaffes.

-------------------------------------------------
22. mars

Fra: Terje Øiestad

M/S Morviken

Hei.
Oppdaget nå historien til M/S Morviken. Men finner ikke bilde av henne noen plass. Min bestefar var 3 maskinist ombord, da hun ble senket av Tyskere. Han het Harald Øiestad. Og satt en kort tid i fangeleir i Tyskland. Han fikk der knekket ryggen av en fangevokter som brukte spaden min bestefar gravde grøfter med. Han måtte bruke jernkorsett resten av livet. Kanskje er det noen som kjenner han eller andre som var ombord i M/S Morviken.

Har du mulighet og sette meg i kontakt med nedenfor nevnte dame, som skrev i gjesteboken din om M/S Morviken.

"Nov. 22 (2004)

Ruth Palm Blomquist

The American on the M/S Morviken

Dear Ms. Lawson,
My father, Gordon Palm, was the American who was listed among the crew members of the M/S Morviken. You mentioned that you didn't know what had happened to him after being released to Norway but he was able to make his way back home to New York, marry and have three daughters. My sister has his diaries and pictures from the Morviken and I would be glad to share any information...
What a wonderful surprise to see his name...and details of his ship...."

Hilsen Terje.

Denne siden har mer informasjon om Morvikens skjebne (med mannskapsliste), men jeg har ikke bilde av denne båten.
(Ruth's gjestebokbeskjed, som Terje nevner ovenfor, står under 22. nov på side 4 av den engelske Gjestboken).

-------------------------------------------------
21. mars

Fra: Kjell Nodeland

Odd K. Holm

Hallo til fam. Holm.

Mitt navn er Kjell Nodeland og jeg var i mange naar Personaldirektoer i rederiet Gotaas-Larsen. Det var jeg som i sin tid ansatte Odd som R/O i rederiet via Capt. Melboe. Sistnevnte begynte som 1ste styrmann i rederiet, senere forfremmet til overstyrmann og deretter til Kaptein. Jeg har saa vidt kikket paa din side, meget god og av stor interesse. Den artikkelen i Golarposten om "Golar Patricia" og andre har jeg skrevet som redaktoer av Golarposten i 15-20 aar. Jeg husker godt Odd fra mine aktive aar i rederiet, kanskje det er av interesse.
Dersom du og din familie oensker videre forbindelse saa er min mailaddresse (utelatt, kan skaffes)

Med vennlig hilsen

Kjell Nodeland

Kjell refererer til det som står under Golar Kansaidenne siden.

-------------------------------------------------
20. mars

Fra: Hermund Kleppa

D/S Hop

Hei!
Eg arbeider med ein artikkel om D/S Hop - og har alt god nytte av informasjonen dykkar. Ser at de på Related links har eit spørsmålsteikn til at Minnehallen berre har 7 av mannskapet oppført. To ting å seia om minnehallen sine oppføringar til D/S Hop: a) skipet står framleis notert som sporlaust borte, b) 10 av mannskapet manglar på lista av omkomne. Fakta: Heile mannskapet var norsk, dei fleste frå Bergen og omegn, kapteinen Kristoffer Lutenthun var frå Askvoll, Sogn og Fjordane.
(meir seinare)
Helsing Hermund Kleppa

Her er siden min om Hop.

-------------------------------------------------
20. mars

Fra: Terje Narten

M/T Beth

Flaks at jeg fant din flotte hjemmeside. Jeg kan opplyse deg om at jeg var sammen med din far på M/T Beth i 1960. Han var telegrafist og styrte "slappen" ombord. Jeg var 15 år og dekksgutt dengang. Husker han som en blid og hyggelig mann. Mannskapet var en blanding av trøndere og østfoldinger, pluss et par tyskere.
Det jeg lurer på er om du har mannskapslista fra jan.-juli 1960?

Jeg er født i Sarpsborg og bodde på Sundløkka frem til 1957. Bor nå på Selbak, mellom Sarpsborg og Fredrikstad.

Mvh
Terje Narten

Beth står på denne siden, men jeg har ikke mannskapsliste fra den tiden.

-------------------------------------------------
19. mars

Fra: Roger Kvarsvik

Ørkenen sur i Brooklyn?

Hei.

Er det noen som har kjennskap til litteratur om de norske sjømennene og krigsseilerne som levde i ørkenen sur i Red Hook i Brooklyn fra ca 1920-1950? Dette var en beryktet søppelfylling hvor mange norske krigsseilere og andre norske sjømenn bodde FRA 1920-1950. Mange levde her i flere år, i skur, i bakken, i kloakkrør og pappkasser. Har funnet et par artikkler og en bok som forteller om hjelpearbeidet der, men tenkte kanskje noen har hatt tidligere familimedlemmer eller lignende som hadde opplevd denne tilværelsen.

Hilsen ROGER

Dette er nevnt i en av bøkene til Guri Hjeltnes i serien "Handelsflåten i krig" - hvis andre vet mer, kan jeg skaffe Rogers adresse.

-------------------------------------------------
17. mars

Fra: Bjørn Hjalmar Nielsen

En liten hilsen fra gamlelandet

Er av og til innom siden din og kikker, men første gang jeg legger igjen en hilsen. Husker faren din veldig godt. Har forresten en diktsamling av Conrad Lauritz Holm. Om du ønsker kunne jeg sendt en kopi.

Om meg: Jeg er sønnen til Bjørg, datteren til Julie og Jarl Holm. Jeg bor i Lillestrøm sammen med sønnen min Kristoffer Jørgen, som nettopp har fylt 15 år og skal konfirmeres nå i mai.

Når jeg fikk lyst til å sende deg en hilsen nettopp i dag er det fordi jeg i kveld får besøk av fetteren min Jarl Holm, sønnen til Roar. Han bor på Jessheim. Begge jobber vi ved Akershus Universitetssykehus. Han som paramedic og jeg som rådgiver i akuttpsykiatrien. Vi treffes ikke så ofte, men når vi er sammen har vi det moro.

Jeg håper jo at hvis du eller barna dine har tenkt dere over på disse trakter at dere tar kontakt, så vi kunne møttes. Det ville vært veldig hyggelig.

Ha det godt!

Vennlig hilsen

Bjørn Hjalmar Nielsen

-------------------------------------------------
16.mars

Fra: Tormod Ringdal

Karsten Wang

Norwegian Seamen Killed on Foreign Ships
Commemorated at Tower Hill and at Stavern Memorial (Norway) - SS "UNIWALECO" Panel 113
Yr note: (Captain Wang not listed)

Jeg siterer ordrett fra verket "VÅRE FALNE"

WANG, KARSTEN, styrmann, Sandar. Født 22. juli 1905 på Tjøme, s. av selskytter Nils Marinius Gustavsen, f. 1880 i Råde, og Anna Lovise f. Hansen, f.1877 i Sandar. Gift 1939 på Tjøme med Kristine Magdalena Solberg, f. 1918 s. st. 1 barn. Styrmanns-og skipsførerskole. Var hvalfanger, senere styrmann på fl/k Uniwaleco. Kom 12. april 1940 inn i en norsk militær treningsleir i London. Senere fikk han i oppdrag å frakte sabotørerer til Norge og flykninger til England. Han var flere turer i Norge. Ble arrestert 10. mars 1941 og satt i Bergens kretsfengsel og på Ulven. Ble dømt til døden i tysk krigsrett 5. oktober 1941 og skutt på Ulven 22. oktober s. å. Senket i sjøen. Sitat slutt.

Jeg har gjort Minnehallen oppmerksom på oppføringen under "UNIWALECO"

Nortraship fikk levert en T-2 tanker fra Sun Shipbuilding i juni 1944 som fikk navnet "KARSTEN WANG". Jeg lurer på om det var styrmann Wang som ble hedret på denne måten?

Her er siden det er snakk om, og her er Karsten Wang. Tormod har sikkert rett i at denne båten ble oppkalt etter ovennevnte Karsten Wang.

-------------------------------------------------
12. mars

Fra: Kristin Danielsen

farfar

Hei
Jeg leter etter opplysninger om min farfar, Inghart Andreas Danielsen, født i 1887. Han ble gift i 1932 på et skip kallt "Wapping", med Ellen Carla Christensen. Senere ble han gift med min farmor, Dagmar Karlsen.

Jeg har hørt at han døde til sjøs, en eller annen gang under eller etter krigen (?).

Hvis du vet noen opplysninger, hadde jeg vært veldig takknemlig for svar! Både når det gjelder etterkommere, når han døde, osv.

Beklager, slike ting kan jeg ikke hjelpe med. (Nordmenn som døde under krigen vil vanligvis stå i bøkene "Våre falne" i 4 bind, men såvidt jeg kan se står han ikke nevnt der).

-------------------------------------------------
11. mars

Fra: Rolf Kristensen

Gunners 2.verdenskrig

I tillegg til den nevnte litteratur finnes og en bok som heter "TILBAKEBLIKK" som er utgitt (1995) av Sjøforvsarets Skytteravdeling for Handelsflåtens veteranforening. Her finnes mange rapporter fra skyttere om deres krigsopplevelser.

Dette er faktisk en av bøkene jeg selv foreslo for Ernst, sammen med "Etsteds på Kadadas østkyst".

-------------------------------------------------
7. mars

Fra: Ernst W. Christensen

Gunners, 2. verdenskrig

Jeg bor i Konvoibyen i Risør og arbeider med Gunners fra den Norske Handelsflåte under den 2. verdenskrig.
Bøkene jeg bruker er "Sjøforklaringer fra den 2. verdenskrig I og II" samt bøkene "Våre falne" 4 bind. I tillegg er jeg heldig å ha flere gjennlevende krigsseilere som bor her i Konvoibyen og eller i Risør.
Finnes det andre bøker som omhandler Gunners fra den 2.verdenskrig. Det jeg holder på med skal inn som en del av Risørs historie. Er meget takknemlig for hjelp.

Med hilsen Ernst Werner Christensen

og samme dag, etterat jeg hadde sendt svar:

Tusen takk for opplysningene. Etter at jeg sendte dette til deg fikk jeg en bok inn til meg som heter: "Nortrashipsflåtens skyttere 1941 - 1946. Dette er en bok fra Sjøforsvarets Skytteravdeling for Handelsflåten".
Her finner jeg skyttere med nummer, navn og billede. En fantastisk bok.
Mitt spørsmål nr. 2 i kveld: Finnes det dokumentert fra den norske handelsflåte hvilke skip som var tilsluttet Nortraship.
Mitt spørsmål til deg den 3. mars om LLoyds medalje så sier vedkommende at min bestefar var den første som ble torpedert i den 2. verdenskrig. Dette kan ikke være riktig.

Ser frem til god hjelp.

En masse hilsen fra Ernst Werner

Svar er sendt

-------------------------------------------------
3. mars

Fra: Ernst Werner Christensen

Lloyds War Medal for Bravery at Sea.

Bestefaren til en kjenning av meg fikk denne medaljen for sin innsats ombord i M/T "Nyholt" da denne ble torpedert 17 januar 1942. Hans navn er Harald Hansen og var 1 styrmann. Er dette en medalje som henger høyt på "rangstigen"?

(Til informasjon, her er siden min om Nyholt, som beskriver denne medaljen).

-------------------------------------------------
1. mars

Fra: Atle Bonsaksen

31.12.44 kjem admiralen om bord og vi går til sjøs kl. 1200.
For oss blei det ein opplevelserik tur i vintermørke og grov sjø gjennom Nordishavet. Vi fekk sjå jagarfly som tok av frå hangarskipet og kom inn att for landing. Dette var veldig spennande.

7.1.45: Kurs inn mot Murmansk. Det var kontakt med ubåtar, men ingen skade på konvojen og utpå kvelden tok russarane over eskorte-tenesta. Om bord i "Windex" blei det kjempefest. Bord og benker rauk som filler, alt i venskapelegheit.

8.1.45: "Windex"-offiserane samla til "parlamentsmøte". Emne: "Bør barn oppsedast av staten frå dei er fire år gamle"? Møtet var godt organisert og diskusjonen var sakleg. Ei imponerande trening for kanskje ganske snart å gå over til sivilt liv.

10.1.45 blir vi henta frå "Windex" og tekne over til NAL DIS "Idefjord" med kaptein Andresen som vi frå første stund får inntrykk av er dyktig og eit likande menneske. Førstestyrmann Jensen er av same kvalitet.

11.1.45 kjem den norske korvetten "Eglantine" under kommando av kapteinløytnant Holst, opp på sida av oss, søkklasta med gods som blir teke om bord i D/S "Idefjord".

Ein amerikanar har snerta inn mot D/S "Idefjord" og sett eit lite hol i skroget over vasslina og 16.1. kjem det los om bord og tek båten inn til sjølve Murmansk for reparasjon. Same kveld får skips-offiserane frå "Idefjord" pass og lov til å gå i land, men ingen av mannskapet.

Dette var eit lite klipp av eit skriv som eg har fått av Johs. Kvittingen,
er det nokon som kjenner seg igjen?

(Atle's adresse kan skaffes).

-------------------------------------------------
1. mars

Fra: Tor A.Gulliksen

Lundenburg, Canada

Har du noen forbindelser i Canada. Min far var der under krigen, vi har i ettertid fått vite at vi har en halvsøster der. Far var på den norske flyplassen Little Norway, i Canada, jobbet der borte på en gård også. Seilte også på konvoi. Har hørt at Canadiske myndigheter ikke frigir opplysninger om Norske sjøfolk som fikk barn med Canadiske jenter.

Far heter Gunnar Gulliksen Født 1915

-------------------------------------------------
22. febr.

Fra: Ivar Gjertsen

Hilsen med spørsmål

Hei Siri
Skal hilse så mye på vegne av min far Tormod eller Tormund som han er døpt. Han og mange krigseilere som jeg kjenner og som er oppmerksom på ditt arbeid setter virkelig pris på innsats for å dokumentere krigseilernes historie. Tiden for første hånds informasjon er snart utløpt så din innsats og dokumentasjon vil være svært verdifull som historisk kilde i fremtiden.
Forstår det slik på far at du kom en tur til Norge i mai og kansje besøker Kristiansand i den anledning. Kirigseilernes dag blir den 10 mai på Arkivet i Kristiansand, der krigseilerene har en liten utstilling. Arrangemanget sist år var svært godt besøkt ca.120 deltagere under foredrag og kaffi.

Jeg jobber i Nordsjøen og desverre ikke hjemme på datoen, reiser ut 9 mai. Kommer du før denne dato vil jeg gjerne treffe deg. Det er min yngste datter Marit som du har korrespondert med på vegne av min far.

Så til noe helt annet.
Har du noen tips om hvordan vi kan finne skjebnen til fars far eldste bror Gunder August Tormundsen født 1/8-1857 på Landøy i Halse & Harkmark kommune, nå Mandal. Han dro til sjøs/Amerika i ung alder. Det eneste kjente kontakt er et ungdomsbilde av ham sendt fra California. Historien sier at han hadde en uoverenstemmelse med sin far og av den grunn ikke opprettholdt kontakten hjem. Disse opplysningene har jeg fått av min far Tormund.

Beste hilsen fra Ivar. Håper vi treffes.

Her er Tormod Gjertsens historie.

-------------------------------------------------
17. febr.

Fra: Laila

Jeg fant siden deres ved en tilfeldighet da jeg leser masse fra krigen, jeg tok meg den frihet å legge linken til deres side inn på min og håper flere vil fnne den
Tusen takk for titten

-------------------------------------------------
7. febr.

Fra: Truls Hofvind

Hei, jeg kom tilfeldigvis over "Warsailors". Takk for spennende informasjon om Bralanta.

Her står å lese: "The captain of Bralanta at this time is listed as Christian Arnesen." (1944) Det dreier seg her om Christian Fredrik Arnesen, som var min morfar. Under krigen var han stasjonert i New York, der han så vidt jeg vet var leder for en forening for norske skipskapteiner (og tilknyttet Nortraship tror jeg).

Med rimelig sikkerhet kan jeg si at han var kaptein på Bralanta også i 1940, basert på gamle brev. Jeg mener å erindre fra mors fortellinger at han seilet dette skipet i mange år.

Etter at han pensjonerte seg fra seiling etter krigen drev han med import av skipsmaling fra danske Hempel... Han døde i 1968.

Den Ludv. G. Braathen det refereres til som skipsreder (Manager) av Bralanta var forøvrig Ludvig G. Braathen som grunnla Braathens South American and Far East, også kjent som flyselskapet Braathens SAFE, senere slått sammen med SAS. Jeg husker godt at mor fortalte hvordan Braathen "reddet" henne og mormor gjennom farlig farvann fra Norge til England i januar 1940.

Mvh.
Truls Hofvind.

Her er siden min om Bralanta.

-------------------------------------------------
5. febr.

Fra: Dagfinn Thorsvik

Slektsopplysninger

Hei Siri!
En av mine døtre, Elin (som bor i Aberdeen) kom tilfeldigvis over din hjemmeside i går. I kveld har jeg selv vært inne på siden og har hatt en stor opplevelse, med både krigsseilerhistorie og slektshistorie - takk!
Jeg heter Dagfinn Thorsvik f. 46. Jeg har ikke truffet deg, men jeg har en gang (1968) møtt din mor og jeg har hørt om deg, bl.a av din tante, Gerd Austad.
Jeg er født og oppvokst på den plassen hvor din morfar Andreas vokste opp. Han var min onkel. Min far het Johan og var halvbror til Andreas. Deres far Johan Klæboe Andersen Thorsvik fikk tre barn i første ekteskap; Andreas, Vilhelm og Anna. Han ble enkemann og gift på ny og fikk da barna Kristine, Anders, Peder, Hagar, Ruth, Mary, Johan, Svanhild og Liv. Ruth Eide (96) lever fortsatt på Dønna og Liv Hope (90) i Mosjøen. Men disse opplysningene har du kanskje fra før, jeg så på hjemmesiden at du hadde fått noe slektsopplysninger fra en slektning på Helgeland.
Dersom du ønsker å vite mer om slekt/familie til Andreas kan jeg skrive mer til deg senere.
Jeg bor i Verdal i Nord-Trøndelag, er gift med Brita og har tre døtre, Merete, Elin og Silje. Jeg arbeider på sykehuset i Levanger. Vi har sommerhus i Torsvika på tuftene til huset hvor din morfar vokste opp. Velkommen på besøk!

Med hilsen
Dagfinn

-------------------------------------------------

27. jan

Fra: Hermund Kleppa

D/S "Pollux" - bruk av bilete

Hei!
Fylkesarkiveti Sogn og Fjordane lagar artiklar knytta til minnesmerke i Sogn og Fjordane og minnesmerke andre stader med tilknytning til fylket. Nå gjeld det ein artikkel om minnetavlene i BDS sitt tidlegare administrasjonsbygg i Bergen - 2. styrmann Carl B. Lyngnæs og D/S "Pollux", torpedert i Nordsjøen 17. mars 1917. Arbeidet vårt er av rein folkeopplysande karakter. Spørsmålet er om vi kan bruka dykkar bilete av "Pollux"?
Helsing Hermund Kleppa

-------------------------------------------------
26. jan.

Fra: Eugene

HEI

Jeg surfet på nettet, og kom over din side. Jeg er sønn av Kaare og Bjørg Claussen (født Lie), og kan gjerne oppdatere deg med opplysninger om vår familie. Jeg har til orientering 4 søsken, og tilsammen har vi 8 barn.

Eugene - jeg tror du må ha lagt igjen feil adresse, for mine svar til deg kommer bare i retur! Hvis du ser dette, kontakt meg via adressen som står nederst på denne siden.

-------------------------------------------------
18. jan.

Fra: Jan Goedhart

Berge Istra

Beste Kjell, ser om du kan få takk i boken Skipet som ikke kunne synke, Autør Otto Risanger, J.W. Cappelens forlag 1976. Denne boken gir ikke svar på orsaken til denne catastrofe. Men dett var ikke nogen mennesklig feil. Dett ble explosion i ledningsystemed under slopptanken bakbord akterut. Dett ble ved rettsaken ikke vist til nogen som vaer ansvarlig for dett. Dett skulle enn catastrofe til (Berge Vanga) før dett ble slut på combination olje-malm i de andre 2 fartøy av samme type. Kanskje boken finns på bibliothek. Hvist du har ett Emailadress kan jeg sende deg nogen interessante sider fra boken. Vel, dett var alt for denne gang. Lykke til. Jan Goedhart

Dette er respons på en beskjed lagt inn 12. januar, lenger nede på denne siden. Jan har fått adressen slik at han kontakte direkte. Han er Hollandsk, men har seilt på norske skip, og snakker derfor norsk.

-------------------------------------------------
16. jan.

Fra: Thore Thoresen

Internerte Norske Skip West Afrika

Hei der,
Jeg kom tilfeldigvis over over denne Websiden og synes den er kjempefin. Min mors yngste bror (15) gikk til sjøs som førstereisgutt like før tyskerne kom den 9. april, og endte opp internert på et norsk skip i Vestafrika. Han og to andre unggutter stjal en livbåt fra skipet og rodde jeg vet ikke hvor lenge til de kom seg til engelsk besittelse, jeg tror det var Sierra Leone. Min onkel kom seg derfra til Canada hvor han gikk gjennom trening i Little Norway. Etter det kom han til England og fløy på 333 Squadron til krigen var over.
Han har vært død i mange år nå, men hans kone er fremdeles i live i Tønsberg, og din Webside har ansporet meg til å forsøke å finne ut mer om hvilket ship han var på, og ellers hva annet hun måtte vite om dette.
Hvis jeg kan finne ut, så skal jeg skrive til deg igjen og la deg vite beskjed. Takk igjen for hva du har laget til her - det er helt enestående!

Beste hilsen,
Thore Thoresen

Det viser seg at Thore's onkel Otto Christian Jørgensen var ombord på Duala. Han hadde en fetter som omkom med Bramora (James Jørgensen). Otto's bror Henrik var kaptein på Honningsvåg under krigen, stasjonert på Island.

-------------------------------------------------
12. jan

Fra: Kjell-Arne Kjørsvik

M/T Berge Istra

Var selv på søsterskipet M/T Berge Adria da Istra gikk ned. Lurer på om det noen gang kom til noen konklusjon om hva det var som egentlig skjedde

-------------------------------------------------
3. jan.

Fra: Paul Fredriksen

Krigsseilere

Hei: Det gleder meg å finne informasjon om mine foreldre som seilte under krigen. Jeg har spesielt vært interessert i å finne ut når min mor reiste ut ettersom hun var en av de Kanadiske radio-operatørene (Josephine Ryan, M/S Ferncliff). Min far (Alf Sverre Fredriksen) seilte hele krigen og jeg fant hans navn og torpederingshitorien under M/S Fernhill. Om du har mer informasjon om Kanadiske "gnister" er jeg interessert, spesielt i hvor og når de ble utdannet!

Nederst på siden min om Mosdale (se nedenfor), er det en link til "YL Radio" som kanskje kan gi litt mer info.

-------------------------------------------------

2. jan.-2006

Fra: Ulf T. Ulriksen

Krigsseilere, Kvinnelige Telegrafister m.m.:

Hei, og Godt Nytt Aar!

Jeg har funnet dine utmerkede websider via min fetter; Paul Sverre Fredriksen, hvis foreldre; (Alf) Sverre Fredriksen og Josephine Fredriksen (f. Ryan) begge var krigsseilere.
Onkel Sverre seilte under hele krigen fra 1939 til 1945 og ble torpedert og senket 2 ganger, foerste gang i 1943 da han var 2. Styrmann paa "Fernhill". Senere var han Skipper, eller 1. Styrmann paa et annet Fearnley & Eger skip som jeg ikke husker navnet paa, da dette ble torpedert i 1944. Telegrafisten ombord paa dette tidspunkt var Josephine Ryan fra Canada, en av de aller foerste kvinnelige telegrafister. Hun var kullkamerat av Fern Sunde ("Moshill"), og i likhet med Fern, skulle også Josephine (Jo) bli gift med en norsk sjoeoffiser, nemlig min onkel Sverre. Tidligere hadde tante Jo vært telegrafist paa "Fercliff".
Det var foroevrig tante Jo som reddet livet til onkel Sverre under denne siste torpederingen, fordi hun var den eneste ombord som visste at han ikke kunne svoemme, og derfor ikke var i stand til aa komme seg ombord i redningsflaaten ved egen hjelp. Det gikk imidlertid bra, og de seilte sammen hele resten av krigen, og ble gift like efterpaa.

Min egen far; Oistein Ulriksen var maskinist i Fred Olsens rederi og seilte ut i desember 1939 på "Banaderos". Han var 2. maskinist paa en av Fred Olsen skipene som tok noe av Norges Banks gullbeholdning over til USA i 1940, muligens "Banaderos", eller "Bomma". I mars 1941 var han 3. maskinist på "Bra-Kar", da denne ble bombet og senket ved kai i Liverpool. Efter dette krigsforliset, meldte han seg som frivillig til Kompani Linge, og efter opplaering i Skottland, deltok han i flere "special commando operations". Senere i krigen ble han overfoert til Ubaatvaapenet og tjenestegjorde som Loitnant blant annet paa dverg-ubaater. Denne delen av hans krigsinnsats vet vi lite om, fordi han doede i 1967, og aldri fortalte noe som helst fra krigen. Jeg har imidlertid funnet ut at hans ubaatkarriere var en direkte videreutvikling av arbeidet hans i Kompani Linge, og det er mye som tyder paa at han i hvert fall i perioder var direkte tilknyttet den britiske Royal Navy.

Jeg arbeider stadig med aa finne ut mer, og det er derfor fint aa oppdage at det finnes websider som dine paa nettet.

Keep up the good work!

Med vennlig hilsen:

Ulf T. Ulriksen
Gronvolds Gate 4,
N-3111 TONSBERG, NORWAY

Det eneste skipet jeg finner Alf Sverre Fredriksen nevnt er på siden min om Fernhill. Den eneste båten jeg vet om som Josephine Ryan var ombord i er Ferncliff - se ellers teksten nederst på siden min om Mosdale vedr. de kanadiske telegrafistene.


  Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk