Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk  

Ship Index

Gjestebok-beskjeder, Side 14 - fra jan.-2015

De eldste beskjedene begynner nederst på siden. E-post-adresser blir utelatt for å unngå Spam, men kan skaffes.

For å se menyen, og for å legge inn beskjeder, gå til hoved-boken.

-------------------------------------------------

29. Des.

Fra: Kjell Pedersen

M/S Ravnaas -melding fra Ronald Myhre

Hei,
Mitt navn er Kjell Pedersen, sønn av Bjørn Erling Pedersen som seilte om bord på M/S Ravnaas. Min far er 95 år og bor i Porsgrunn. Ronald Myhre, etterlyser i mail datert 2.11.2001 informasjon om sin far Ragnvald Myhre. Jeg fant et bilde hos min far tatt på Filippinene enten på slutten av 1941 eller tidlig 1942 hvor Ragnvald Myhre er med. Hvordan kan jeg oversende bildet?

Takk for en fantastisk hjemmeside dere har laget!

Hilsen
Kjell

Her er det jeg har om Ravnaas - jeg oversendte adressen jeg har for Ronald Myhre, men det viser seg den er for gammel.

-------------------------------------------------

9. Des.

Fra: Julie Storvold

Just Storvold

Hei!
Skrev til deg for lenge siden at min bestefar, Just Storvold, var kaptein på Jotunfjell under krigen, vil bare rette litt på det jeg skrev: Han var kaptein på M/T Jotunfjell fra 13.10.1942 til 06.04.1946, men han seilte fra 1939 til 1949 uten å være hjemme i Norge i det hele tatt. Fra 1939-1945 hadde han til sammen 72 mnd fartstid.

Mvh Julie M. Storvold

Jotunfjell står omtalt på denne siden.

-------------------------------------------------

4. des.

Fra: Magne Haugseng

City of Flint website

Hei Siri,
Takk for sist, jeg har vært stille veldig lenge.
Endelig har jeg bygget en website til City of Flint. www.cityofflint.co Har aldri fått napp fra noen forlegger så vil nå bruke websiten som annonse for boken. Men legger også inn en del andre ting tror jeg. Blir nok aldri så flott som din! Gratulerer med St Olavs Orden!
men om du kunne tenke deg å legge meg in som en av dine mange linker, så ville jeg jo sette pris på det. Det er en link til deg bakerst i Convoy siden min, men vil lage en spesiell side med Links.
vennlig hilsen
Magne

-------------------------------------------------

25. nov.

Fra: Sverre Gjørvad

Halvor Gustav Andersen

Hei.

Min morfar, Halvor Gustav Andersen Seilte på Martin Bakke under krigen.
Finnes det noen opplysninger om ham?

Her er Martin Bakke - jeg har dessverre ikke opplysninger om enkeltpersoner, har foreslått Riksarkivet.

-------------------------------------------------

21. nov.

Fra: Herman Stray

artikkel i lokal avis etc

Hei!
Først og fremst må jeg gratulere deg med den vel fortjente ordenen du har fått. Det er en stund siden sist vi hadde kontakt, men dagene raser av sted. I mellomtiden har jeg dessverre mistet din postadresse. Det hadde vært fint om jeg fikk den pr. email. Jeg har nemlig en avisartikkel etc. som jeg tror vil interessere deg ettersom du er nevnt spesielt i en historisk oversikt.
Beste hilsen
Herman Stray

-------------------------------------------------

10. nov.

Fra: Kåre Breivik

Hei Siri. Jeg vil bare gi deg honnør for et fantastisk arbeide du har gjort og gjør for å dokumentere din families og andre krigsseileres historier og all informasjon knyttet til seilas under krigen. Det er utrolig hva du har fått til og jeg vil bare si at det du gjør er helt fantastisk. TAKK!

Jeg er selv 2.generasjon etter krigen og min onkel var krigsseiler. Han seilte i konvoiene og overlevde og fortsatte å seile etter krigen til han forliste og omkom i 1959.

Min tante fortalte meg også mange historier fra krigen og fra hennes arbeid på sjømannskirken i Brooklyn, hun var den berømte "Tante Klara" som mange sjøfolk har kjennskap til og kanskje også møtte.

På vegne av familien min også vil jeg takke deg for ditt fantastike arbeide!

Vennlig hilsen Kåre Breivik, Bergen.

-------------------------------------------------

1. nov.

Fra: Tor Bjørn Høisæter

Varanger

hei,

Min morbror Gunvald Kaland, Djønno, Norge var mannskap ombord da skipet Varanger ble tatt av tyskerne under krigen. Han er nok en av de to som manglet på crew-listen! Etter fangenskap kom G.Kaland hjem. Han døde kort tid etter hjemkomst.

vh
nevøTor Bjørn

Her er siden min om Varanger (men jeg tror ikke Gunvald Kaland kan ha vært omborad på dette skipet når han ble tatt til fangenskap?)

-------------------------------------------------

7. sept.

Fra: Ragnar Iversen

Ref INNERØY

Ser at det er gitt en link til bilde av INNERØY. Denne INNERØY er ikke identisk med den INNERØY som omtales. Bilde viser en INNERØY som ble bygget bygget i 1897, levert i september. Den gikk ut som DS ALPHA fra W. Grey & Co Ltd, W. Hartlepool. Skiftet navn til NARVA, deretter VOLENDAM, inntil en tid under 1 verdenskrig da den het INNERØY, og som det synes på en av bildene at den hadde nøytralitetsmerket malt på skroget. I 1935 finner man samme fartøy som BRABANT under svensk flagg (ikke Fred. Olsen). Rederiet var Rederi-A/B Brabant (Svante Svensson), Stockholm. Fartøyet var på 2.950 tdw.

Her det jeg har om Innerøy.

-------------------------------------------------

24. aug.

Fra: Helen Lian

Melding i gjestebok

Hei :-) Faren min, Torbjørn Lian, jobbet ombord i Mosfruit da den ble torpedert. Jeg ser at Gruffydd Jones har lagt igjen ei melding i gjesteboken din den 17. September 2013. Hans grandonkel var kaptein på Emperor som plukket opp de forliste. Gruffydd Jones skriver at moren hans har en plakett som onkelen fikk i gave. Jeg skulle gjerne hatt et bilde av denne, og lurer på om du kan sende meg Mail-adressen til Gruffydd Jones.

Med vennlig hilsen
Helen Lian

Adresse er oversendt. Her er Mosfruit.

-------------------------------------------------

9. aug.

Fra: Odd Buhund Jacobsen

Tordenskjold

Hei

Har funnet det fine bildet av 1937 kullet på skoleskipet Tordenskjold.

Min var var elev der i 1936. Vet du om det finnes tilsvarende foto fra dette året?

Hilsen
Odd Buhund Jacobsen

-------------------------------------------------

14. juni

Fra: Hans Georg Olsen

Rolf dahle

Hei
Jeg ønsker alle tilgjengelige opplysninger om min onkel, Rolf Dahle, fra Fredrikstad. Han var ombord i "Mosdale" en tid. Er det noen som vet noe er jeg takknemlig for svar.

Hilsen
Hans Georg Olsen

Slike ting kan jeg ikke hjelpe med. Mulig Riksarkivet har mer. Her er Mosdale.

-------------------------------------------------

11. juni

Fra: Vigdis Jøsang

President Herrenschmidt - internert i Frankrike

Hei

Viser til tidligere innlegg den 12 aug. 2012 hvor jeg fortalte at min grandonkel Trygve Jøsang muligens var mannskap på President Herrenschmidt.

Jeg har nå fått det bekreftet fra Riksarkivet at det stemte. I tillegg fikk jeg følgende informasjon:

Han var lettmatros ombord pr. 9. april 1940. Skipet ble tilbakeholdt i Oran 24.06.1940. Flyktet fra skipet i Martigues 17.06.1941 og ankom Gibraltar 28.06.1941.

Etter det var han ombord på følgende båter (fra-til-datoer oppgitt bak):

Fransisko Antonio Kvarto (Britisk) 150741 - 301241
Formigny (Britisk) 311241 - 170142
Borgholm (matros) 240242 - 030342
Clio (matros) 150542 - 290643
Slemmestad (matros) 030843 - 170444
Granfoss (matros) 080744 - 010646

Noen som vet hvor man kan få informasjon om de britiske skipene?

Tipser også om denne linken: http://skudenes-sjomannsforening.com/EvigHeder/Evig%20Heder%20bok/paul%20andersen.pdf som skildrer en annen av mannskapet på P.H., kokk og stuert Paul Andersen.

Deler av historien som er beskrevet får jeg ikke til å stemme helt med det jeg mener å klare å lese ut fra dokumentasjonen jeg har funnet (på denne nettsiden og fra riksarkivet). Det virker til å være uklart hvor og når skipet ble tatt i forvaring og hvor det ble flyttet til og hvor det ble liggende. Men min oppfattelse er at de ble anholdt i Oran den 24.06.1940, og at de ble omdirigert til Etang de Berre ved Marseilles den 15.07.1940, hvor de ankom den 18.07. Deretter har de blitt flyttet litt rundt i området.

Min grandonkel hadde en del bilder tatt i 1940 i Martigues, som jeg har skannet. Han hadde også bilder fra Casablanka, Oran, Kapo Blanko, Panama. Ut fra de bildene vil jeg hevde at de bekrefter det dokumentasjonen viser.

Informasjonen fra riksarkivet sier at Trygve flyktet fra skipet i Martigues 17.06.1941. Det betyr at de ble liggende der i nesten ett år før de flyktet. Skipet ble rekvirert av Vichy-regjeringen den 21.06.1941. Det betyr at det var bare noen få dager om å gjøre at de så vidt rakk å flykte før rekvisisjonen var et faktum.

De ankom Gibraltar den 28.06.1941. Det betyr at det tok 11 dager å ro fra Martigues til Gibraltar. Det er en stor bragd må jeg si. Jeg har funnet ut at det er ca 170 mil langs kysten fra Martigues til Gibraltar. Det betyr at de må ha rodd ca 15 mil til dagen.

I boken "50 konvoier" av Dag Midtbøe, står det en historie på s. 110 hvor forfatteren gjengir historien til et par av de han traff i Gibraltar (mellom 9. og 15. oktober 1941) som hadde flyktet fra President Herrenschmidt. Han forteller at han tilfeldigvis traff de to som han kjente fra før, og de fortalte at de hadde flyktet om natta fra President Herrenschmidt som ligger internert i Marseilles. De hadde flyktet i en av skipets livbåter og de rodde ut av havnebassenget uten at vaktene som stod langs havneinnløpet oppdaget dem.

Han skriver: "PÅ grunn av at de var lure nok til å seile rett sydover i flere døgn før de dreide vestover, kom de seg velberget fram til Gibraltar" Videre fortalte de at de hadde fått vite senere at både fly og marinefartøyer hadde lett etter dem, og de var sikre på at de ville ikke har kommet fra det med livet i behold om de hadde blitt oppdaget.

De var nå i den britiske marinens tjeneste ombord på en tråler som er stasjonert i Gibraltar. De ute på en del hysj-hysj-oppdrag. Forfatteren antyder at det kan være henting og bringing av allierte etterretningsfolk.

Når jeg leser denne historien, lurer jeg på om det kan ha vært Trygve som var en av dem han traff i Gibraltar. Det stemmer godt med at han var ombord på et britisk skip (Fransisko Antonia Kvarto) i den perioden det er snakk om her. Men uansett er det artig å lese historien om selve flukten, som 18 av mannskapet var med på.

Mvh
Vigdis

Her er President Herrenschmidt

-------------------------------------------------

7. juni

Fra: Steinar J.Johansen

D/S PRINS OLAV CREWLIST

Hei
Ettersom det nu er 75 år siden Hurtigruteskipet Prins Olav ble senket (9juni)synes jeg det er en passe anledning til å skrive inn noen ord
Min far Kåre Johannes Johansen var smører (oiler) ombord der da den ble senket . Han var der ombord fra 1937 til 9.juni 1940 Jeg kan ikke se navnet hans i listen over overlevende.
Han ble med Arrow til England og ble inrullet i hæren . Ble i england til desember 1944, da han ble sendt til Kirkenes via Murmansk i årsskifte 44/45.

Her er siden om Prins Olav

-------------------------------------------------

31. mai

Fra: Øyvind Langsrud

Kosmos II

Du får sikkert tips av flere, men det er altså en artikkel i Aftenposten i dag 31/5-15 med detaljer fra episoden da Kosmos II jaget U-123 den 19/2-42.
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Da-et-norsk-hvalskip-skremte-vannet-av-Tysklands-hoyt-dekorerte-ubatkaptein-8036041.html
En "journalistisk" overskrift og ingress, men artikkelen er fin.

Kosmos II står omtalt på denne siden.

-------------------------------------------------

28. apr

Fra: Oddveig Moe

Mannskapslister

Hei, veit du kvar eg kan finne liste over mannskapet på M/S Stella Polaris. Hadde ein onkel der ombord, veit at han var på skipet på ein eller fleire turar til Australia. Navnet hans var OLAF HYLSENG eller HENJUM. Han døde i 1945 i Laksevåg ved Bergen.

Mvh. Oddveig Moe

Mulig Riksarkivet kan hjelpe?

-------------------------------------------------

26. apr.

Fra: Terje Kilen

Glemt Krigsseiler Steinar Eidshaug

Steinar Eidshaug reiste til sjøs i 1938 som 16-åring. Fra juni i 1938 til 2 verdenskrig tok slutt i 1945, hadde han overhode ingen kontakt med familien hjemme. Krigsveteranen har siden bodd i USA. For sin innsats har han de siste årene mottatt en rekke medaljer fra tre forskjellige land ˆ men ikke fra Norge.
De visste nok ikke at jeg var ute fortalte Steinar, eller «Whitey» (Den blonde) som han ble kalt. Et navn han fikk som norsk krigsseiler.
Steinar har opplevd å bli torpedert flere ganger, han har svømt under brennende olje og han har sett kamerater bli skutt i filler. Minnene fra 2. verdenskrig med de grufulle minnene var vanskelig og snakke om i mange ti-år etter for Steinar, noe som også vi i familien viste lite om.
Steinar ble dekorert av flere nasjoner for sine bragder. Son pensjonist i den amerikanske byen Wallingford, har han mottatt elleve amerikanske medaljer, tre engelske og ni russiske.
Den niende medaljen fra Russland fikk han i 1993. På medaljen er både Russland og Norge inntegnet, samt ruta vi seglet fra Skottland til Murmansk og Arkhangelsk. Steinar var medlem av «North Russian Club»
De norske myndigheter har ikke vist Steinar den store oppmerksomheten. «De viste nok ikke at jeg var ut» kommenterer Steinar stille.
Fra juni 1939 hadde Steinar ikke kontakt med sin familie. I 1944 vakte det sterke følser i unggutten, da han kunne se fjellene på Måneset. «Det var siste gangen vi var i Russland» forteller Steinar. «Vi kom fra Molotovsk, og gikk ut for å møte flåten fra Murmansk og Arkhangelsk. Vi måtte reise ut tidlig for ikke å fryse inne. På grunn av liten ballast var propellene mer over vannet enn nedi, da det tyske krigsskipet skjøt på oss. Resultatet var at vi mistet konvoien, og havnet helt oppe i Nordisen.
«Det tok tre dager før vi fant kursen igjen. Det var den sterke stormen som førte oss til norskekysten. På tur sørover passerte vi Gjerdinga, og jeg kunne se toppen på Blåfjellet. Hele familien min bodde jo under fjellet, uten at de viste at jeg passerte. Det var en uforklarlig opplevelse, minnes krigsveteranen som snakker fortsatt godt norsk etter mange år i USA.
Like etter krigen giftet han seg med ei Polsk jente, Pauline. Steinar er gravlagt ved Saint John Catholic Cemetery i Wallingford, som amerikansk krigsveteran.

-------------------------------------------------

19. apr.

Fra: Bjørn K. Sagdahl

Internerte sjøfolk

Hei
En flott side. Selv er jeg på søk etter informasjon om min onkel Erling Bakkmyr, som satt internert i leirer i Nord-Afrika. Trolig har han vært i samme leir som din far.
Erling var tvillingbror av John Bakkmyr som opplevde senkninger og fåteferder. Den lengste var på 48 døgn etter at Moldanger ble senket i 1942.

(Her er Moldanger - jeg har ellers foreslått Riksarkivet når det gjelder Erling Bakkmyr, pluss boken "Nordmenn i fangenskap").

-------------------------------------------------

12. apr.

Fra: Roger Davidsen

Krigsmedaljen til min bestefar

Hallo!!
Jeg har rotet litt i mine forfedres etterlatenskaper i dag og funnet en krigsmedalje i bronse som ble delt ut for krigsinnsats i 1940 ˆ 1945. Det er stort sett det jeg vet om medaljen. Jeg TROR at medaljen kanskje ble delt ut til min bestefar Lars Døvle Davidsen (1899 ˆ 1974) men jeg aner ikke hvorfor eller når han evt. fikk denne. Om dette ønsker jeg å finne ut NÅR han fikk denne og HVORFOR. Hvor kan jeg finne ut av dette?
Takknemlig for positivt svar.

Med vennlig hilsen
Roger Davidsen

Jeg har henvist til siden som viser de norske krigsmedaljene - krigsseilerne fikk 3 av dem.

-------------------------------------------------

12. apr.

Fra: John Helge Kristiansen

m/s Chr. Knudsen

Komm. i gjesteboka fra 18.juli 2001 av Wolfgang Klaue ang torpedering av skipet.
Min onkel Andreas Kornelius Kristiansen forsvant under torpedering av m/s Chr. Knudsen. Min onkel reiste ut som relativt nygift i fraktfart i Nordsjøen. Han reiste ut sammen med en kamerat. Underveis skulle de mønstre på en ny båt og da ble kameraten for sein. Dette reddet hans liv, da han fortsatte i Nordsjøfrakt med m/s Heien. Min onkel ble med m/s Chr. Knudsen og familien fikk sparsomme opplysninger om hva som hadde skjedd, men han kom aldri tilbake. Ønsker å få opplysninger da vi er få gjenlevende.

Mvh John Helge Kristiansen

(Chr. Knudsen er omtalt på denne siden).

-------------------------------------------------

12. apr.

Fra: Alf Herman Hermansen

D/S Ringulv

Hei, setter stor pris på å lese om hva min bestefar Fyrbøter Herman Hermansen og hans skipskamerater opplevde og ble utsatt for. Han dro ut i 1939 og var ikke tilbake i Kopervik før i 1946.

Les om Ringulv her, med linker til mange andre sider som omtaler mannskapets opplevelser.

-------------------------------------------------

11. apr.

Fra: Sindre Bøe

M/T Polykarp - Kristen Haddal

Ang. det som står på sida om skipet M/T Polykarp (http://www.warsailors.com/singleships/polykarp.html)

Eg merkar meg at det skrive:

"I wonder if there might be some names missing here - for instance, there's no steward or cook listed."

Årsaka til denne forvirringa kan være at min oldefar, Kristen Kornelius Haddal, som er oppført som "Mechanic" under namnet "Kristian C. Haddal", sannsynlegvis var stuert ombord.

Frå boka "Lagunen og stormen" av Ragnar Ulstein (Oslo, 1999), s. 416 står det:

"Haddal, Kristen, 15.10.1901. Kokk på selfangstskuta Polarbjørn på Newfoundlandsfelta. Til kanadisk hamn og handelsmarinen. Kokk på d/s Ringhorn i atlanterhavsfart. Frå 5. februar 1941 m/t Polykarp av Kristiansand. Skipet teke som prise i Atlanteren 15. mars 1941 av slagkryssarane Scharnhorst og Gneisenau. Båt og mannskap førte til fransk hamn. Mannskapet sendt til Norge og sett fri i mai."

Sidan han var kokk på Polarbjørn, og seinare på Ringhorn, går eg ut i frå at han også var kokk på Polykarp, skjølv om det ikkje står spesifikt dette i teksten.

Det står også i ein perm eg har frå eit slektstreff, at han "hadde sitt yrke på sjøen der han var kokk." Som maskinist er han ikkje nevnt.

Her er Polykarp.

-------------------------------------------------

10. apr.

Fra: Renate Paulsen

Warsailors

Hei!
Jeg er oldebarn til kaptein Johan Arnt Dahl som seilte med MT Athene til Haifa, Israel mai 1942.
Jeg og min familie har aldri fått tilfredsstillende informasjon om hva som skjedde med han eller hvor vi kan henvende oss for informasjon. Til tross for et veldig opplysende internett er det likevel ikke all informasjon som er like tilgjengelig. Jeg ser at du over skriver at du ikke kan hjelpe med opplysninger om bestemte personer, hvilket jeg respekterer, men ønsker gjerne tips eller info om hvor jeg kan lete videre for å finne den informasjonen jeg trenger.
På forhånd takk, all informasjon er til god hjelp.

Vennlig hilsen
Renate Paulsen

Her er MT Athene. Jeg har foreslått Riksarkivet.

-------------------------------------------------

9. apr.

Fra: Endre B Honningsvåg

9.april 1940-20015

Siri !
Hilser på dagen som alltid vil være hos meg !
Det har vært et interessant år der masse nytt materiale er frigitt fra konfidesielle arkiver. NRK har laget mye nytt stoff som setter hendelsene og hitorien i nye perspektiver.
Det mest triste jeg har lest om er den behandlingen eksilregjeringen gav vår store helt General Fleischer under krigsårene. Det er lite flatterende for de "dottene" av politikerne i London som var intrigemakerne.
Likeledes kommandanten på Oscarsborg, Oberst Eriksen
Hilser deg og takker for ditt flotte tids arkiv.
mvh
Endre


PS Det refereres til Warsailors på VG.siden idag

-------------------------------------------------

7. apr.

Fra: Michael Miller

Greetings and Thank You

Hello,

I found your site while doing research on naval and merchant ships of the Second World War. You've done a remarkable job and I mainly wanted to thank you for your contribution to preserving the memories of that time.

Best regards,
MM

-------------------------------------------------

23. mars

Fra: Aud Steier Griem

M/T Mosli av Farsund

Hei, Siri!

Jeg er på grunn av siden din blitt kontaktet av oldebarnet til en som min far, Eilif Steier, seilte sammen med på Mosli siste del av krigen. Veldig koselig med denne kontakten, spesielt fordi jeg hadde kopi av en side fra Moslis dekksdagbok som oldefaren hadde skrevet. Og noen andre opplysninger kunne jeg også bidra med.

Vennlig hilsen
Aud Steier Griem

(Her er Mosli).

-------------------------------------------------

24. febr.

Fra: Maria

Canada 1929

Heisann.
Min oldefar (Terje johannessen) født 17.05.1900 reiste fra norge til halifax den 13.02.1929. Han hadde en venn med seg på reisefølge som heter Aksel Johan Olsen.
Det ble skrevet i noen papirer at hele familien skulle komme etter. men det skjedde aldri. En kone og 3 barn ble etterlatt. Ingen vet hvor han endte opp. Hva han gjorde eller hvor/hvordan han døde. kanskje har han fått familie? De reiste fra norge med en båt som heter: Norske Bergfj.
De er oppført som fiskere.
De hadde også en kontakt person begge to som heter Chris Johansen Hagen og hadde en adresse i prince rupert b.c box 1503.

Jeg har søkt i alle arkiver på alle navn uten hell.
Jeg håpet kanskje du eller noen her kan hjelpe meg. det er hvertfall verd forsøket.

Marias adresse kan skaffes, via kontaktadressen nederst på denne siden, hvis noen kan hjelpe.

-------------------------------------------------

22. febr.

Fra: Øyvind Langsrud

Staving av navn

Hei, og takk for et fenomenalt nettsted som jeg har stor glede av når jeg nå holder på å utforske og dokumentere historien til min onkel Hans Langsrud. Før krigen var han hvalfanger på "Vestfold" og så seilte han ute under hele krigen. Vi visste han var skyttermatros, men han fortalte lite og ingenting fra krigens dager og døde for mange år siden. Imidlertid etterlot han seg mange papirer som ingen har kikket på før nå. Det viser seg da at han var skytter nr. 207 i S.S.H. Se sjohistorie.no der teksten er ordrett kopiert fra "Nortrashipflåtens skyttere 1941-1946" (bortsett fra det står "Polarsol" på nettet istedenfor "Polar Chief") (den boka har du sikkert). Til saken: Hans Langsrud var skytter på "D/S Lab" da båten ble senket 19/11-1942. På siden din om "Lab" står det Hans Langerud i "crew list". Jeg ser at stavefeilen nok stammer fra sjøforklaringen, som ligger vedlagt som pdf på siden om "Lab" på sjohistorie.no. Så jeg lurer på om du kan rette dette i "crew list", alternativt tilføye en kommentar med det rette navnet. Jeg kan gjerne sende deg kopi av vernepliktsbok og fartsbok hvis du behøver mer dokumentasjon. For øvrig fantes det ingen skytter ved navn Hans Langerud. Mvh. Øyvind Langsrud

Her er Lab

-------------------------------------------------

18. febr.

Fra: Jøran Nicolaisen

søk

Hei..

Jeg driver og leter etter min bestefars bror "Arne Nicolaisen" som seilte som krigsseiler.
Han har fått 2 medaljer+diplomer fra Notraship og "krigsmedaljen". Men dette er stort sett det eneste sporene jeg har. Han skal ha blitt torpedert to ganger på forskjellige skip men det er vanskelig med ufullsetendige mannskapslister og register.
Det er nevnt ett skips navn "Enid" som ble senket januar 1940 før norge kåm i krig. Men jeg har ikke fått bekreftet dette da rederiet ikke eksisterer lengere og de mannskapslister som eksisterer i dag var ufullstendig.

Har dere noen tips eller råd til hvodan jeg kan fortsette og lete?

mvh Jøran Nicolaisen

Det er en Arne Nicolaisen i mannskapslisten for Novasli. Her er siden min om Enid.

-------------------------------------------------

16. febr.

Fra: Beate Viik

kosmos mannskapliste

Hei!
Ville bare sende en korrigering på navn. Min bestefar var messegutt på kosmos når de ble tatt til fange. Han het Anders Andresen. Ikke Anders Andersen som det står i listen.
Mvh Beate Viik

Her er Kosmos.

-------------------------------------------------

30. jan.

Fra: Kjell Johansen

Bilde av "Karlander"

Min far var Arthur Johansen. Han var 2nd mate på Karlander da de blei senket (bombet) av et Tysk fly. Jeg holder på å lage en protokoll av pappa og det han gjorde for meg og mine etterkommere, slik att det han slet med resten av livet sitt. Han døde 1 1990. Har ikke bilde av Karlander og det ønsker jeg. Vis det er noen som har et, så vill jeg gjerne att du/dere kontakter meg. Og ellers så er jeg takknemlig om det er noen som har info som jeg kan gi mine etterkommere.

Hvis noen kan hjelpe, kan adresse skaffes via min egen kontaktadresse nederst på denne siden. Her er Karlander.

-------------------------------------------------

28. jan.

Fra: Eva Savjord

Forlis 1916 Vardö

I 1916- 1.verdenskrig sent på året forliste båten som min morfar , svensken Anders Georg Hall var på. Båten kom fra Bergen og skulle til Arkhangelsk med Kaffe og kull., og krigsmateriell. Det skal ha vært en taubåt som har slept en eller flere lekter med varene.

På grunn av storm og dårlig klarte mannskapet å ta seg inn til Båtsfjord. De var tre mann ombord.
Lastebåten eller lekteren med varene fikk hull i skroget og ble liggende i Båtsfjord .Og båten rekte på land inne i fjorden.
Mannskapet ble tvunget til å selge av lasten p.g.av at de ikke fikk ut noen hyre. Og de solgte kaffe og kull til hele befolkningen i Båtsfjord. De ble liggende der flere uker. Det kom fiskere fra hele området som ville ha kull og kaffe.

Taubåten som slepte lastebåten skal ha kommet seg videre til Bergen igjen. Det kom respresentanter fra den russiske ambassade i Oslo for å ta hand om lasten og siden mannskapet hadde solgt av lasten ble de nesten anholdt, men fikk gå fri for lasten hadde blitt ødelagt likevel.

Vet dere noe om denne båten eller historien, så er jeg takknemlig for å få vite mere. Det burde vel ha stått i en lokalavis eller noe arkiv eller sjøforklaring. For det var jo under første verdenskrig og kaffe og kull var vanskelig å få tak på under krigen. Og det må vel ha vakt oppsikt når det kom kaffe og kull til Båtsfjord?

Det nærmeste jeg har funnet er lekteren Luchor et Emergoy som forliste ved Bussesundet ved Vardø. Og som var på vei til Arkangelsk med kaffe, men i et lydopptak forteller min morfar om hendelsen i 1962 og der sier han at det var Båtsfjord.Han kan jo ha tatt feil. Og dessuten er det langt fra Båtsfjord.

Så dersom det finnes noe avisskriv om denne båten også er jeg svært interessert. Jeg har vært i kontakt med både arkiv og Sjøfartsmuseet i Oslo. Men jeg finner ingenting.

Hvis noen kan hjelpe, kan Evas adresse skaffes via min egen kontaktadresse nederst på denne siden.

-------------------------------------------------

26. jan.

Fra: Lisbeth Fosser

Hvor kan jeg finne ang. krigsmedaljer og skip

Hei
Min far måtte rømme til Sverige i 1943, han var da 15 år gammel. Videre bar det til England. Han løy på alderen (18 år) og kom ut på båter som bl.a. skytter. En gang de ble torpedert, overlevde de på en flåte og han lå på sykehus i London. Han nevnte også en kommandørkaptein Johansen. Han var også med på D-dagen, kjørte langgansfartøy. Jeg vet at han fikk noen medaljer, men dessverre lot han meg få leke med dem da jeg var liten og de er borte. Jeg lurer på om du kan tipse meg om hvor jeg kan henvende meg for å finne ut hvilke medaljer han hadde, mener det var noen utenlandske, og hvor kan jeg finne ut av hvilke båter han var på. Finnes det noe register over mannskap som jeg kan søke i?

Er veldig takknemlig dersom du kan gi meg noen tips, slik at jeg kan finne ut av dette.

Vennlig hilsen
Lisbeth Fosser

Jeg har foreslått Riksarkivet.

-------------------------------------------------

26. jan.

Fra: Lasse Jahnsen

"Segovia"

Eb rettelse til mannskalpslisten:
1. styrmanns navn skal være John Selmer Heim (ikke Helm). Han var min onkel, gift med min fars (Fridtjof Jahnsen) søster Borghild Jahnsen f. 1901 i Tønsberg. De hadde ingen barn. Har brev som beskriver desperasjonen og engstelsen da John ikke hører fra seg (mellom Borghild og familien) og spekulasjonene om at båten ikke hadde sunket, men tatt av raider. Hun "sørja seg ihjæl", som det het i familien, og døde kort tid etter forliset. Har også bilder av Borghild og John.
Sendte for noen år siden mail til de som har med Minnehallen i Stavern å gjøre for å få rettet opp navnet, men ingen respons.
Min far hadde også to brødre i tillegg til svogeren John som døde som krigsseilere, Harald Jahnsen, chief, som døde i New York av skadene etter torpederingen av Hjalmar Røeds "L. A. Christensen" og John Henry Jahnsen, kinaskipper, som bodde hele sitt voksne liv i Shanghai og døde i japansk fangeleir.
Vennlig hilsen
Lasse Jahnsen

Her er siden om Segovia, her er L.A. Christensen.

-------------------------------------------------

25.jan.

Fra: Roar Venås

Skytter i Nortrashipsflåten

Hei Siri.
Mitt navn er Roar Venås og ønsker å sende deg noen opplysninger om min far Leif Venås.

Leif er født i Ramnes, Vestfold 10. april 1922.
Han mistet sin mor i tuberkulose i 1932.
Leif fikk hyre på Stiklestad 29.mars 1940 da båten lå i Le Havre i Frankrike. Den 3. april kjøpte han billett på ferjen Horten - Moss for kr. 2,30 og slik begynte et 11 år langt sjømannsliv. Togreisen gikk ned til Malmø i Sverige derfra gikk turen til Frankrike etter en mellomlanding i Brussel Belgia ankom han Le Havre 5. april. Etter at Norge kom med i krigen 9 .april var det hektisk aktivitet om bord for å ikke bli tatt i arrest av franske myndigheter og båten stakk. Leif var på Stiklestad fram til 19. mars 1942. Han var med på alle konvoiene som båten var med på. Det er en hendelse som skjedde februar ? 1942 som jeg ønsker å få flere opplysninger om . For min far fikk Haakon den 7 krigsmedalje i slutten av april 1942. Hendelsen jeg referer til skal være at Stiklestad ble angrepet av tyske fly som skulle bombe skipet hele mannskapet var nede i byssa og spiste , men Leif satte oppe ved kanonen og forsvarte skipet. Minst et av fly ble skutt ned av Leif den dagen og de andre forsvant slik at han reddet skip og mannskap og last. Den 24. mars 1942 kom han til Camp Norway og var der til 6.mai 42. Her ble han utdannet til skytter.
Fra den 7.5 42 - 11.11.42 var han påmønstret MT Sommerstad.
Fra 12. 11- 30.11 var han i Dunbarton.
01.12.42- 5.4.43 var han ombord på Belnor
deretter var det i Dunbarton fra 5.4-16.4 før han mønstret på Reinholt 16.4 43 her hadde han hyre fram til 13.1.44.
Fra 14.1- 1.2.44 oppholdt han seg på Travers Island.
2.2.44-25.11.44 var han på Prosper. Han var i New York 26. nov.1944 før han dagen etter (27.11.) mønstret på Margrete Bakke.Her var han fram til 19.6. 45. Så var han I new york fram til 1 aug. 45 før han gikk ombord i Talisman og var her fram til 18. februar 1946. Og i den militære tjenesteboka står det også at han var ombord i Granville fra 19.august 46 til 2. mars 1948.

Er det noen der ute som kan hjelpe meg med opplysninger om hva som hendte da Leif Reddet båten og for det fikk Krigsmedaljen.

Håper dette er av interesse for deg også Siri.

Med vennlig hilsen
Roar Venås.

Alle skipene som er nevnt her er å finne på dette nettstedet - bruk Ship Index for a finne dem.

-------------------------------------------------
5. jan.

Fra: Svein Dale

"Regina"

Meget interessante sider med god informasjon om interneringen av MT Regina hvor min onkel Knut Knudsen var boatswain.

Her er siden om Regina

-------------------------------------------------


  Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk