Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk  

Ship Index

Gjestebok-beskjeder, Side 11 - fra jan.-2012

De eldste beskjedene begynner nederst på siden. E-post-adresser blir utelatt for å unngå Spam, men kan skaffes.

For å se menyen, og for å legge inn beskjeder, gå til hoved-boken.

-------------------------------------------------
31 des.

Fra: Tore Rokvam Pedersen

Nyttårshilsen

Hei Siri!
På årets siste dag vil jeg på nytt takke for det flotte arbeidet du gjør på denne fantastiske nettsiden, og samtidig gratulere med den velfortjente kongelige utmerkelse og ønske deg et godt nytt år!

Hilsen Tore R. Pedersen

(See bilder på denne siden).

-------------------------------------------------
11. nov.

Fra: Hans-Erik Jacobsen

D/S Gunvor

Hei, Siri.

Kom på sporet av dette nettstedet (idag 11.11.12) via Klassekampen og John Michelets bok Skogsmatrosen.

Jeg har også noen opplysninger om Gunvor fra Trondhjem:

Min onkel, Alf Helmersen, var kokk på Gunvor. Han fortalte meg en gang om litt av hans opplevelser under 2. verdenskrig. I løpet av krigen opplevde han 3 ganger at skipet han seilte på enten ble torpedert eller gikk på mine. Han fortalte meg litt fra da D/S Gunvor sank utenfor Key West. Vannet var grunt og båten sank bare halvt under. De gikk i livbåten og etter en stund kom en tysk ubåt bort til dem og lurte på om de behøvde hjelp. Ubåtkapteinen snakket flytende norsk til dem (da han hadde vært i Norge i en periode i mellomkrigstiden). Min onkel hadde fått forståelsen av at Gunvor hadde blitt torpedert av ubåten og det resulterte i at mennene i livbåten avslo å ta imot hjelp fra tyskerne. Det faktum at kapteinen snakket norsk til dem, ble nok oppfattet som en fornærmelse. Seinere kom de seg til land og ble transportert på en lastebil til sykehus eller lignende. Min onkel hadde ligget og sovet da båten gikk på minen og hadde kun på seg en trøye og ingen ting mere. Lastebilen hadde stål lasteplan og sola stekte. Det ble for varmt å stå barfot på lasteplanet så han tok av seg trøya og la den under føttene. Min onkel bodde i Amerika noen år etter 1945, men kom så tilbake til Norge og seilte som stuert i en del år, før han stiftet familie og jobbet på land.

Det er nok rundt 10 år siden dette ble meg fortalt av min onkel.

Han døde for ca. 5 år siden

Det var alt jeg kan formidle i denne anledning.

Mvh: Hans-Erik Jacobsen,
Trondheim

Her er siden min om Gunvor

-------------------------------------------------
8. okt.

Fra: Arvid Elvik

Min far

Min far seilte under deler av krigen og fortalte en gang at de ble torpedert i Nordsjøen, og satt i livbåt i et par døgn. Dessverre vet jeg ikke hverken navnet på båten eller noe mer. Min far er død for mange år siden og lite familie er igjen.

Fars navn var Reidar Bernhard Elvik.

Båtens navn kan ha vært Inger 6 ?

Ingerseks var i Hjemmeflåten - see denne siden. Jeg har ellers foreslått Riksarkivet.

-------------------------------------------------
2. okt.

Fra: Kari Meijers

DS Woolgar.

Ang. Min bestefar Captein Markus Iversen skjebne ombord på D.S. Woolgar. Søker mer informasjon ang. skipsforliset, fangenskapet i Sumatra.

Mvh. Kari Meijers.

Dessverre har jeg ikke mer om kapteinens opphold på Sumatra enn det som står på denne siden.

-------------------------------------------------

20. aug.

Fra: Vigdis Jøsang

Mannskapsliste MT President Herrenschmidt

Hei

Jeg hadde en grandonkel, Trygve Jøsang/Jøssang fra Tysvær i Rogaland, som jeg har fått vite sannsynligvis var mannskap på MT President Herrenschmidt. Jeg har fått låne et fotoalbum med flere bilder som viser at de blant annet var i Houston, Panama, Kapoblanka, Casablanka, Oran, Marseilles i løpet av årene 1939 - 1940. Jeg har også fått høre at han var en av de som rømte fra skipet i nattens mulm i livbåter og klarte å komme seg til Gibraltar, hvor de ble fanget og tatt til avhør før han ble overført til annet skip for videre seilas resten av krigen og flere år etterpå.

Finnes det mannskapslister for MT President Herrenschmidt som kan bekrefte at det var her min grandonkel var, og at han rømte? Går det også an å finne ut hvilke andre skip han var på etter at han rømte før han mønstret av noen år etter krigen.

Mvh
Vigdis

Jeg har foreslått Riksarkivet. Her er det jeg har om President Herrenschmidt.

-------------------------------------------------
23. juli

Fra: Christopher Nilsen

Jeg savner så sårt min gamle bestefar som døde i 1994. Han var med destroyerne Mansfield, Lincoln og sist var han tømmermann på K.N.M STORD. Jeg skulle ønske at noen som var med de destroyerene lever enda og kan fortelle meg om min bestefar, men det er mange år siden så det er kanskje ikke mange som lever og har vært i den kongelige norske marine under krigen, hvis det er noen som gjør det ønsker jeg og komme i kontakt med noen som har gjort det uansett skip. Jeg har i hvertfall medaljene etter min bestefar de er hellige for meg.

MVH Christopher Nilsen Gjerdinga.

Adresse kan skaffes.

-------------------------------------------------
23. juni

Fra: Rolf Kristensen

Akabahra

Hei
Jeg holder på med en artikkel om Akabahra til et lokalhistorisk skrift. Skipet tilhørte i sin tid rederiet Hans Hannevig og var registrert i Horten. Rederen selv bodde litt utenfor byen. Til å illustrere denne artikkel tenkte jeg å bruke det foto som finnes på din hjemmeside, men det har meget dårlig oppløsning. Det tilhører Bjørn Pedersens samling. Er det mulig å komme i kontakt med han for eventuelt å få et bedre bilde, eller finnes det andre i forumet som har foto av Akabahra ?

Hilsen
Rolf Kristensen
Åsgårdstrand

Adresse er oversent (her er Akabahra).

-------------------------------------------------
21. juni

Fra: Arne Ivar Solbak

Gratulerer, Siri

Jeg vet, at min far og fire onkler som alle var krigsseilere, ville være enige med meg, at du fortjener utmerkelsen til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske Fortjenesteorden. Lykke til videre.

-------------------------------------------------
June 15

Fra: Ørjan Haakon Johansen

Distinksjonen

Da jeg for drøyt to år siden ble kjent med det arbeidet du har gjort ift. å kartlegge den norske handelsflåtens aktivitet før, under og etter andre verdenskrig, ble jeg målløs av volumet på det arbeidet du har gjort. Jeg har hatt stor glede av å bruke ditt arbeid når jeg selv har lett etter båter eller bare har hatt lyst til å ta inn noe av det som Warsailors formidler.
Det er godt å se at ditt arbeid har blitt sett og verdsatt i "gamlelandet", - at Kongen har sett det samme som meg.
Den distinktsjon du mottar i dag, er svært fortjent.

(Ørjan henviser til at jeg er blitt utnevnt til Ridder av 1. kl. av den Kongelige Norske Fortjentsorden, medaljen fikk jeg den 15. juni - her er noen bilder fra seremonien).

-------------------------------------------------

27. mai

Fra: Narve Plassen

Golar Patricia

Hei ja dette er en flott side. jeg var med Golar Patricia da den sank. jeg står ved siden av han med hvite klær og jeg har langt hår. Skulle vært morro om jeg fikk kontakt med andre som hvar med.

Addresser er oversendt. Her er Golar Patricia.

-------------------------------------------------
12. mai

Fra: Jens A. Winther

D/S Norlom

Min onkel, nå avdøde Odd Hatvik født 30 januar 1925 på Melbu i Vesterålen, flyktet til England med et marinefartøye som deltok i det andre Lofotraidet i desember 1941. Han kom hjem i 1951 og hans reiser i disse årene kjenner vi svært lite til.

Han fortalte imidlertid at han var ombord i D/S Norlom da skipet befant seg i Bari under angrepet i på havna i desember 1943. Han har fortalt at hele havna stod i brann og at han svømte i brennende olje, men husket svært lite fra hendelsen fra han lå i sjøen og til han våknet på sykehus.

Siden jeg nå er blitt pensjonist, har jeg satt meg fore og prøve og finne litt mer ut om onkel Odds krigshistorie, og via søk på internett er jeg kommet frem til denne utmerkede siden. Her har jeg funnet mannskapslisten fra D/S Norlom for det aktuelle tidspunkt. Det finnes det en matros ved navn Odd Natvig. Dette navnet tror jeg er feil og at det skal være Odd Hatvik.

Dersom det finnes noen som kjenner til Odd Hatvik fra noen av de fartøyer de har relasjoner til, er jeg takknemmelig om dere kontakter meg.

Med vennlig hilsen,
Jens A. Winther

Her er det jeg har om Norlom.

-------------------------------------------------
8. mai

Fra: Inger-Lise

Carl (Karl) Ingolf Holm f 1888

Hei. Søker info om Carl (Karl) Ingolf Holm f 15/11-1888 døpt 26/12-1888 fra Trøndelag/Trondheim.
Folketellingen 1900: Hans Nissens gade
Vi er fortalt at han på et senere tidspunkt var stuert, og vi tror vi kan ha funnet etterkommere i USA. Han forekommer ikke på folketellingen i 1910 - noe som også kan indikere at han var sjømann, - evt også krigsseiler.

(Jeg har foreslått Riksarkivet).

-------------------------------------------------
28 apr.

Fra: Dag Bertelsen

Ny bok om en krigsseiler

Siri

Jeg har nylig fått utgitt en innholdsrik bok om min bestefar Albert Moss fra Bergen som seilte ute både under 1. og 2. verdenskrig. Boken har tittelen "Titanic og to verdenskriger. Om Albert Moss og hans begivenhetsrike sjømannsliv". Kanskje boken fortjener plass på listen din over krigsseilerlitteratur?

Har du og Warsailors noen kontakt med Stiftelsen Arkivet i Kristiansand og deres krigsseilerprosjekt?

Mvh
Dag Bertelsen

(Bøkene som er nevnt på bok-siden min er bare dem som jeg har brukt til å sette sammen teksten på warsailors.com - Her er nettstedet til Stiftelsen Arkivet, men jeg har ikke kontakt med dem).

-------------------------------------------------
26. apr.

Fra: Arild Einar Syvertsen

Kvarstadbåtene-Storsten

Hei,
En liten detalj til deres fantastiske sider:
Storstens mannskap, Motormann Jens Olav Olsen var mann til Berta Olsen. På siden står det matros Olav? Olsen oppgitt som ektemann. Det er feil, Jens og Berta var mine naboer i mange år. Jeg forsøker nå å nøste litt i Jens liv som krigsseiler.

Tusen takk for det arbeidet dere gjør! Fantastisk!

Mvh
Arild E. Syvertsen

Her refereres det til det som står i mannskapslisten for Storsten.

-------------------------------------------------
10. apr.

Fra: Tom Michael Jensen

M/T William Strachan

Hei!
I jakten på opplysninger om min fars onkel Axel Johannes Jensen (vi er danske), har jeg funnet ut at han var "motorman" på William Strachan som er omtalt på sidene dine. Han er oppført på en "Manifest of aliens employed on the vessel as members of crew" fra 1943. Dette gjelder en tur fra Dunedin, New Zealand til San Francisco, California med ankomst den 25. desember 1943. Denne turen er ikke nevnt på dine sider. I manifestet finnes også en nordmann; Martin Zakariassen Bø, som på dette tidspunkt er 50 år. Axel J. Jensen var opprinnelig fra Sindal i Nordjylland.

Med vennlig hilsen
Tom M. Jensen, Nesttun

Her er William Strachan - reisen som nevnes her står på dette dokumentet.

-------------------------------------------------
16 mars

Fra: Anne-Berith Birkeland

Anton Andreas Rasmussen

Min far er død for mange år siden. Det jeg aldri fikk satt meg inn i er hvor han som skipper/styrmann seilte under krigen og på hvilke båt/rederi.
Han var født i Bergen 24 mai 1914 og vokst opp i Arendal. Er der noen som kan hjelpe meg ?

Jeg foreslo Riksarkivet.

I en senere mail til meg sier Anne-Berith: "Det er kommet fram at han 30 oktober 1941 mønstret på en båt ved navn...Løwås eller lørås?? vanskelig å se eksakt på navnet her og likeså var han mønstret på ms Fidusia 7.12-42."
Det første skipet nevnt her er sikkert Løvaas, men Fidusia er ukjent for meg.

-------------------------------------------------
15. mars

Fra: Ragnar Been

Bilder av skip

Jeg har brukt ditt flotte register for å finne fram til opplysninger om noen skip i handelsflåten før krigen. Jeg har bilder (skip og mannskap) som kan knyttes til noen av skipene, men alle er fra før 1939. Kan de likevel være av interesse, og hvordan overføres de best?

Vennlig hilsen

Ragnar Been

Bilder av skip er av interesse sålenge de viser det skipet som seilte under krigen. E-postadressen min står nederst på denne siden.

-------------------------------------------------
29. febr.

Fra: Eva-Lill Lambrechts

Leon Normann Lambrechts- ytterligere info om skip

Hei igjen. Har tidligere skrevet innlegg ang min farfar, Leon Normann Lambrechts. Jeg har nå funnet ut at han tjenestegjorde som yngste mann i marinen på HNoMS Eglantine (tidl HMS Eglantine), under konvoiene over Atlanteren, til Finnmark og Russland, samt ved invasjonen i Normandie.
Det sto forøvrig et meget godt stykke angående ham og hans tjeneste- samt endel generell krigshistorie- i Solabladet den 28.02.12, for andre som er interessert i å lese om dette.

Fant mer om Eglantine på dine sider, så det var spennende. :)

Her er Eglantine. Se også beskjeden lenger nede på denne siden.

-------------------------------------------------
24. febr.

Fra: Ole John Berthelsen

VA 92L

Hei,
Ovenstående båt er nå kommet frem til museet på Lista der den skal restaureres som du har registrert. Vi ønsker å finne mer ut om båtens opphav og hvem den opprinnelige eir var. Registreringsnummeret er vesentlig i denne sammenheng. Hvordan ble dette funnet? Hva er kilden?

Vi vil være svært takknemlige om informasjon om dette kunne finnes.

Med vennlig hilsen,

Martin og Ole John Berthelsen

Se VA 92 L.

-------------------------------------------------
23. febr.

Fra: Bjørn Brynildsen

Onkel Anker

Jeg hadde en onkel med navn Anker Andersen.
Han bodde hos dere noen år.
Vet dere når han døde ?

Mvh
Bjørn Brynildsen

Jeg er ikke sikker på hvem denne beskjeden er ment for (forøvrig var det flere skip som hadde en Anker Andersn ombord, men det er ikke nødvendigvis samme person - bruk søkesiden for å finne dem).

-------------------------------------------------
8. febr.

Fra: Odd Nergård Skaug

Rytterholm

Viser til info om Alf Lindeberg -Alf Lindeberg - Rytterholm. Tilleggsinfo om dette staselige skipet. Jeg Odd Nergård Skaug var kaptein ombord fra november 1969, da skipet ble overtatt av Arne Teigen, og frem til mai 1971. Min kone Sissel Gaarder Skaug var i samme periode skipets Radiooffiser, i tillegg hdde vi med vår datter Cecilie, bare ett år gammel. Capt.boy Ngai og skipshunden Karry var hennes "trofaste" følgesvenner ombord. Vi hadde kinesisk mannskap og norske offiserer. Vi gikk i fart på Kina-Japan og flere turer på Europeisk havner med alle slags varer, lange turer rundt S.Afrika pga Suezkanalen var stengt. Flott fart for en ekstrem "flott gammel dame".

Med hilsen Odd N.Skaug

Her er Alf Lindeberg

-------------------------------------------------

3. febr.

Fra: Nic Furu

M/T Innerøy

Ser at dere mangler bilde av skipet Innerøy, som min onkel Gunnar Andresen døde på ved torpederinga i 1942. Har lett høyt og lavt på nettet og fant tilslutt et bilde på et nettsted som unnskylder nazifamiliene under krigen. Rederen E H Samuelsen var visst en skikkelig nazist som straks etter krigen snudde kappa og ble god venn med Haakon og Olav i følge dette nettstedet:

http://home.online.no/~kluwer/photos.htm

Bildet finner dere her :

http://home.online.no/~kluwer/samuelsen.jpg

To bilder, det øverste med nasjonalitetsmerket er det ingen tvil om, det nederste ser ut til å være samme skip, men med annen rigg.
Håper dette kan være til nytte i den herlige databasen dere driver!

Her er siden min om Innerøy

-------------------------------------------------
19. jan.

Fra: Eva M Jensen

Texaco Norway - Nytt treff!

Hei!
Først ros til den fantastiske sida warsailors.com! Og til alle som har seilt i Texaco Norway: gå til texacotreff.com eller logg inn på Facebook og søk Texaco Norway. Der er det mye aktivitet nå og mange bilder fra gode gamle dager blir lagt ut. Øverst (under docs) har jeg lagt ut navnelister. Ta kontakt for å melde deg på treffet i september 2012!

MVH Eva M Jensen, Tolvsrød

-------------------------------------------------
13. jan.

Fra: Arne Ivar Solbak

Thorstrand (Tore Rokvam Pedersen)

Gjesteboken har en melding fra Tore Rokvam Pedersen, som forteller at hans far, Petter Martin Pedersen, hadde vært kaptein ombord Thorstrand i 1941-1942. Min far, Ivar K. Solbak, må derfor ha seilt under kaptein Pedersen, idet min far gikk ombord Thorstrand da det ble overtatt av Thor Dahl og stod ombord skipet til det ble torpedert. Jeg vil derfor gjerne komme i kontakt med Tore og du har min tillatelse til å gi han min e-adresse.

Ønsker deg og dine ett riktig godt nyttår.

Hilsen Arne Ivar Solbak

Adresse er oversendt (se meldingene litt lenger nede på denne siden).

-------------------------------------------------
11. jan.

Fra: Eva-Lill Lambrechts

Opplysninger min farfar, Leon Normann Lambrechts innsats, samt hvilke skip han befant seg på under 2.verdenskrig

Hei- jeg leter etter mer opplysninger om min farfars innsats under 2. verdenskrig. Hans navn var Leon Normann Lambrechts, og han flyktet med sin familia på MB Fiks i 1941. Senere vervet han seg i marinen, 16 år gammel, som Norges yngste soldat (til havs). Han var med på 26 turer over Nord-Atlanteren, samt invasjonen i Normandie, og var også med i Murmansk konvoien.
Han mottok flere medaljer, blant annet fra den russiske stat, for sin innsats.
Er det noen som sitter på opplysninger om ham, og evt hvilke skip han tjenestegjorde på?

Jeg har foreslått Riksarkivet (her det jeg har om Fiks).

-------------------------------------------------
11. jan.

Fra: Tore Rokvam Pedersen

Korrigering og oppdatering

Hei Siri,

Mange takk for korrigering og oppdatering vedrørende min far Petter Martin Pedersen (1898-1978). For å fullstendiggjøre bildet bør jeg vel også nevne at han etter "Thorstrand" hadde en operasjon for åreknuter (varicose vein) og siden var ansatt i Nortraship, New York, fra 7/1-43 til 22/7-45.

Til slutt må jeg få korrigere meg selv angående seilingsordren for "Lutz" 7/12-41. Da jeg på nytt hørte båndopptaket med min far, sier han "40 mil syd av Sable Island", altså ikke "øst" som jeg skrev.

Takk for all hjelp,
Tore

-------------------------------------------------
9. jan.

Fra: Tore Rokvam Pedersen

Vest

Hei igjen,
Takk igjen for rask tilbakemelding. Ja, jeg ser av seilingslisten for Vest at den ankom New York 27/3-41, så det var nok i tidsrommet 27/3 -24/5 at dockingen og oppgraderingen fant sted, og at min far formelt var fører og sannsynligvis også ansvarlig for docking osv. Opplysningen om avmønstring og oppgradering fikk jeg for en uke siden gjennom en samtale med en krigsseiler (Edvin Jakobsen, 89 år, fra Lyngdal) som seilte som messegutt på Vest i 39-41 da min far var kaptein. Han var jo bare 18 år i 1941 og har åpenbart husket en måned feil angående avmønstring. Han seilte forøvrig i maskinen på Washington Express i tidsrommet 1942-45. Vi hadde en meget interessant samtale, og han var svært glad da jeg kunne gi ham seilingslistene for Vest og Washington Express som jeg hadde tatt fra denne internettadressen. Disse vil han vise til sine barn og barnebarn.
Takk igjen for ditt engasjement!
Vennlig hilsen Tore

Link til Vest er gitt nedenfor - her er Washington Express.

-------------------------------------------------
8. jan

Fra: Tore Rokvam Pedersen

M/S Thorstand, D/S Vest og D/S Lutz

Hallo Siri,
Mange takk for hurtig tilbakemelding. Jeg prøvde å sende deg en mail på engelsk i går, men kunne ikke få sendt den. Prøver igjen nå på norsk.
Jeg har noen flere opplysninger som kanskje kunne være av interesse for din imponerende dokumentasjon om krigsseilere. Min far Petter Martin Pedersen var kaptein på D/S Vest fra 6/5-39 til 24/5-41 (i følge hans oppgave over fartstid) da hele mannskapet mønstret av fordi skipet skulle dockes i New York og utstyres med kanoner/forsvarsvåpen. Videre var min far vikarkaptein på D/S Lutz i 4/12 - 22/12- 1941 (den forrige kapteinen var omkommet i en bilulykke). I et lydbåndopptak med min far (det eneste) forteller han om seilingen fra New York til New Foundland 7/12 - 11/12. Etter å ha åpnet seilingsordren som gir en rute 40 sjømil øst av Sable Island (skal være "40 mil syd av Sable Island" - se beskjeden overnfor), sammenkaller han til skipsråd. Da skipet er tungt lastet med krigsmateriell, også dekkslast, og han frykter storm og tyske ubåter, beslutter han å seile en annen rute langs kysten av Nova Scotia hvor han var meget godt kjent. Skipet ankommer bestemmelsesstedet to dager tidligere enn forventet. Et annet skip som gikk ut samtidig og hadde fått tilnærmet samme seilingsordre, kom aldri frem. Bare 16 mann av mannskapet ble senere funnet frosset i hjel i en livbåt.
Hvis du skulle ønske dette på engelsk, vennligst gi beskjed.
Det er først nylig at jeg er blitt kjent denne web-adressen og det enorme arbeid som her er gjort.
Vennlig hilsen Tore

Se link til Thorstrand nedenfor. Her Vest, og her er Lutz

-------------------------------------------------
2. jan.

Fra: Tore Rokvam Pedersen

M/S Thorstrand

Jeg vil gjerne få gjøre oppmerksom på en feil når det gjelder oppføringen av kapteiner på dette skipet under krigen. Min far Petter Martin Pedersen var fører av Thorstand i tidsrommet 24/12-41 til 24/7-42. Det var således han som opplevde og fortalte om bombeangrepet Milford Haven i juli 1942. For dokumentasjon se boken Norges Skipsførere, side 362, annen utgave 1935-1953. Det var altså ikke kaptein Karl Petter Pedersen som førte skipet da, slik det står på side 179-180 i boken Nortraships Flåte bind 2. Sammenblandingen skyldes nok dels navnelikheten og dels at min far løste av Karl Petter Pedersen. Det ville være fint hvis dette kunne bli korrigert. Jeg er ellers imponert over det arbeid som er lagt ned om warsailors.

Med vennlig hilsen
Tore R. Pedersen

Her er siden min om Thorstrand


  Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk