Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk  

Ship Index

Gjestebok-beskjeder, Side 12 - fra jan.-2013

De eldste beskjedene begynner nederst på siden. E-post-adresser blir utelatt for å unngå Spam, men kan skaffes.

For å se menyen, og for å legge inn beskjeder, gå til hoved-boken.

-------------------------------------------------

21. des.

Fra: Magnus Kristiansen

Hvalfangst

5 april 2009 skrev jeg en om en episode som sjedde min far under krigen mens han var på hvalfangst. Den tyske raideren Pingvin bordet det norske hvalkokeriet Ole Wegger i 1941.
Faren min hadde akkuratt gått av vakt og hadde lagt seg da en tysker stormet inn i kahytta med pistol i hånden. Han glemte aldri disse dager og det som sjedde der nede i isen som han sa. Nå har han gått bort i en alder av 94 år. Og det er nok ikke så mange gjenlevende etter manskapet på Ole Wegger nå. Han fikk mye fin informasjon av meg fra denne siden du har lagd gjennom mange år.
Han ble forøvrig interjuet i vår lokal avis Østlandsposten tror det var for ett par år siden om denne hendelsen.

Les mer om Ole Wegger.

-------------------------------------------------
9. des.

Fra: Per Ove Reme

D/S Cygnus - D/S Svinta

Er det historieinteresserte som kan gje meg opplysningar om senkinga av D/S Svinta (A/S William Hansens Rederi, Bergen) utafor Kirkwall den 20. mars 1940. - Heile mannskapet var berga av mannskapet på D/S Cygnus (BDS). Det som eg er interessert i, er mannskapsliste på D/S Cygnus under denne aktuelle hendinga, og om matros Ludolf Larsen var blant dei.
Larsen, som var i vår familie, vart etter krigen honorert med eit flott vikingskip med påskrift "for utført redningsdåd under krigshandlinger i Nordsjøen 20/3 1940", ei hending som vi ikkje kjenner bakgrunnen for.

Her er Svinta og her er Cygnus. Regner med Riksarkivet vil kunne hjelpe med mannskapslister.

-------------------------------------------------

22. nov.

Fra: Eva Spirdal

Førstestyrman på Betancuria

Lurer på om noen har hatt foreldre som har seilet på denne båten under andre verdenskrig. Min far sa så lite om hans år på havet.

Her er Betancuria

-------------------------------------------------
18. nov.

Fra: Kåre Alme

Rudolf Hansen

D/S Dukat

Min far var John Alme, og etter han har jeg en liten notatbok der han skriver; Fredag den 17.3.1944 døde R. W. Hansen, han ble begravet på campens kirkegård lørdag 18.3

Kåre Alme

Se denne siden

-------------------------------------------------
8. nov.

Fra: Lise Mariann Vestby

Underskriftkampanje

Hei alle!

Underskriftskampanjen
Krigsseilernes siste kamp - fra ord til handling

-Forsvarsministeren beklaget på vegne av staten den 3.8.2013 - nå må anerkjennelse og lovord bli en verdig symbolhandling fra kongen og statens øverste leder mens de enda er i livet.
-Anerkjennelse og heder til dem som kjempet frivillig på havet gjennom 6 år -
konvoiseilas - torpederinger - krigshverdag og sikret vår frihet, men som kom hjem til svik av egne myndigheter.

Kampanjen har så langt ført til litt over 1200 underskrifter. Her bør det være langt flere som signerer, legger ved link til kampanjen slik at alle som vil, kan enkelt bidra med sitt navn.

http://www.underskrift.no/underskrifter.asp?Kampanje=4748

-------------------------------------------------

22. okt.

Fra: Gro Hjelle

Kvarstadbåtene og en torpedring 1942

Hei. Jeg har funnet noe informasjon om to slektninger ang. en torpedering i 1942, og noe fra "Kvarstadbåtene". Finnes disse innleggene på norsk? Jeg slår meg opp på den norske varianten, men følgende oppslag kommer bare opp på engelsk! Noe jeg gjør feil?
Ellers takk for flotte sider, og opplysninger. Fant mye om famile/slekt som jeg ikke visste her. De som seilte ute under krigen snakket jo aldri/sjelden om hva de opplevde.

VH Gro Hjelle

-------------------------------------------------
18. okt.

Fra: Øyvind Bårdsen

M/S Silva Plana

Hei

Fikk av en eldre mann en dekorativ håndbrodert utmerkelse, med bilde av båten etc, der det står: Hilsen fra Japan til Norge, M/S Silva Plana 1940

Finner ikke noe opplysning om dette skipet, kan du hjelpe meg?

Øyvind

Skipet het Silvaplana og står omtalt på denne siden.

-------------------------------------------------
12. okt.

Fra: Ragnar Klarin

Min far William

Min far William lämnade Sverige för att slåss mot Nazismen och befria Norge han ansåg Sverige svek Norge 1940 som min farfar, Han var bara 16 och hade falskt pass i annat namn hjemmefronten tog han till Storbritannien våren 1943. Jag vet inte vilket namn han använde. Han ansökte aldrig om pengar från den "hemlige fonden" eller medalj. Han pratade inte mycket om det,
Men när han kom hem till Sverige blev hand arresterad för inte betalat skatt och inte gjort sin plikt för Sverige militärtjänst.
Han lämnade Sverige och var ute på haven där var fri. Själv har jag ingen känsla för Sverige min mor var född i Oslo. Tack för du har gjort denna sida,

-------------------------------------------------
21. sept.

Fra: Aleksander Brekke

M/S Leif

Min oldefar var Ole B Kristensen, 1. engineer på M/S Leif. Jeg har hørt denne historien av min bestefar, ettersom han er veldig interresert i gammel historie. Da jeg gikk inn på gjesteboken så jeg at Helge Johnsen hadde svart til Mrs Mary Lou Maisonneuve, at han hadde noen gamle avisutklipp. Hadde det vært mulig å komme i kontakt med han så jeg kanskje kunne fått vist disse til min bestefar? På forhånd takk.

Adressse er oversendt. Her er M/S Leif.

-------------------------------------------------
1. sept.

Fra: Anders Johansson

BLOKADEBRYTERE

Hej Siri Holm Lawson !

Instämmer med alla föregående talare:
Vilket fantastiskt jobb !!
Med Din norska bakgrund förstår Du väl även svenska ?

På gjensyn !

Beste Hilsen
/ Anders Johansson

-------------------------------------------------
9. aug.

Fra: Anne Kehlet Nielsen

En unnskyldning til krigsseilerne

Hej
Jeg vil gerne gøre opmærksom på en tale/artikkel af den norske forsvarsminister.
Hilsen Anne

Tale/artikkel, 05.08.2013
Av: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
En unnskyldning til krigsseilerne
Fortellingen om våre krigsseilere er en beretning om et samfunn som ikke var godt nok forberedt på å ta vare på noen av sine største krigshelter. Avvisningen og fornektelsen de ble møtt med, rammet tusenvis av krigsseilere og deres familier. I møtet med gjenlevende krigsseilere og deres familier i Risør denne helgen, ba jeg på vegne av den norske stat om unnskyldning for den behandlingen krigsseilerne ble utsatt for etter krigen.

Den norske handelsflåtens rolle under andre verdenskrig kan knapt overdrives. Sikkert er det at krigsseilernes heltedåder var Norges viktigste bidrag til de alliertes seier. Gunnar Sønsteby sa det kanskje best: «Det som hadde innvirkning på den andre verdenskrigens varighet, det var kort og godt den norske handelsflåten».

Krigen hadde en høy pris. Av 35 000 krigsseilere omkom nær 4500 seilende i Handelsflåten. Nesten halvparten av flåten gikk ned.

Da krigen var over befant våre krigsseilere seg på alle verdenshavene. For mange var turen hjem lang. Lang nok til ikke å rekke fram til jubelscenene som preget vårt land disse mai- og junidagene i 1945.

I stedet møtte våre krigsseilere et land og et folk der jubelen over frigjøringen var erstattet av gjenoppbyggingen av et nytt og fredfullt land. Lenger nord var det en nedbrent og ugjenkjennelig landsdel som møtte våre krigsseilere. Og verst av alt, tilsynelatende var det få eller ingen som visste noe om Handelsflåtens innsats og betydning for krigens utfall.

Det forlenget krigen for en gruppe som allerede var mentalt nedkjørt etter flere år på utrygt hav. Først opplevde de å bli drevet mellom ulike instanser for å få bolig, jobb, rasjoneringskort og stemmerett. Siden fulgte en lang og nedverdigende kamp for å få hevet krigsskadepensjon. Takket være et utrettelig engasjement av enkeltpersoner, vant krigsseilerne omsider fram. Det var da gått nesten 25 år siden krigens slutt.

Det som har skjedd, eller ikke skjedd, er også vår historie. Det vil ligge der som avtrykk og som en lærdom for ettertiden. I dag vet vi at gjensynet med hjem og familie er av avgjørende betydning for om senskader utvikles. Den kunnskapen manglet simpelthen den gangen. Det våre krigsseilere opplevde etter krigen er derfor en lærdom vi har med oss når vi i dag sender soldater ut med flagget på skulderen på våre vegne.

Kilde: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/aktuelt/taler_artikler/ministeren/taler-og-artikler-av-forsvarsminister-an/2013/en-unnskyldning-til-krigsseilerne.html?id=733172

-------------------------------------------------
8 aug.

Fra: Hilde Sveinsson

M/T Scotia

For en fantastisk nettside - takk!
Under informasjonen om M/T Scotia står det følgende: A captain named Paulus Eriksen is also commemorated at this memorial - he may have been a former captain of the ship? (For info, Strombus and Sandar had a carpenter by this name). Paulus Eriksen var min morfar. Han var kaptein på Scotia og fulgte byggingen i Tyskland. Jeg har et flott fotografi av ham og båten da den var helt ny :) Han ble syk (antagelig en nyresykdom) og måtte overlate skipet til Hjalmar Hansen i Australia, skal ha vært i mars 1943. Paulus Eriksen døde i 1944, 56 år gammel, og er gravlagt på Rookwood Cemetary i Sydney (informativ nettside med flere søkefunksjoner). Der ligger det mange norske sjømenn slik jeg har forstått det. Gravene slettes aldri, og min datter var der i 2008 og la blomster på sin oldefars grav. En av mannskapet (vet ikke hvem) hadde med seg noen av min morfars ting hjem etter krigen, blant annet gifteringen hans. Jeg var ikke klar over at hans navn var å finne i Minnehallen i Stavern, så det ble jeg glad for å få vite.

Her er siden min om Scotia.

-------------------------------------------------
20. juli

Fra: Trygve Eidskar

Tanker -B og W

Hei.
Så innlegget ditt på 'facebook' om forklaring på spørsmålet om Tanker B og W. Har du prøvd å legge spørsmålet inn på 'shipsnostalgia' ?

-------------------------------------------------
13. juli

Fra: Karin Luitjes Hansen

mannskapsliste Ferncourt

Hei :-)
Så artig å finne frem til denne siden. Min far, Kåre Kristiansen som forøvrig nylig feiret sin 90-års dag, seilte under 2.verdenskrig på skipet Ferncourt. Min far er fullt oppegående enda, heldigvis, og har fortalt mange historier fra tiden han var krigsseiler. Det var forøvrig under denne tiden han traff henne som ble min mor :-) Hun var fra Rotterdam (derav deler av mitt etternavn), og flyttet hit til Nord-Norge (Alta) med min far i 1946.
Hadde vært meget morsomt for min far å få en liste over de som han seilte sammens med, evt annen informasjon.
Ser med spenning frem til å høre fra deg!
Med vennlig hilsen
Karin Luitjes Hansen

(Her er Ferncourt).

-------------------------------------------------

12. juli

Fra: Christopher Nilsen-Gjerdinga

The Artic Star

Jeg har det siste året fulgt med på de britiske krigsveteraners ønske om en egen medalje for de som deltok på Murmansk konvoiene.I går så jeg en film på Youtube fra februar at de vil få medaljen The Artic Star. Forsvarsministeren i Storbritannia har lovet at gjenlevende veteraner vil få den først,så deres enker og øvrige etterlatte. Jeg arvet medaljene etter min farfar og de og hans historie betyr mye for meg. Han var med på Murmansk konvoiene med K.N.M Stord. Jeg ønsker å komme i kontakt med gjenlevende veteraner og etterlatte som er interesserte i å gjøre krav på denne medaljen og finne ut sammen hvordan vi skal gå frem

Christophers adresse kan skaffes, via min egen adresse nederst på denne siden.

-------------------------------------------------

11. mai

Fra: Anders Gravdal

Har bilde av Camilla Gilbert fra 1922 (ubekreftet)

Hallo Siri!

Jeg har et bilde av Camilla Gilbert, eller Eastern Star som det het da det sank. Farfaren Lars A. Gravdal født 1904 var på dette skipet på den tiden, d.v.s hann var ikke krigsseiler, men var på sjøen i noen år på tjue tallet.

På bildet står det Camilla Gilbert, og 1922, men jeg kan ikke bekrefte selv at det virkelig er det skipet.

Jeg har ikke digitalisert det enda, men det henger på veggen, og det kan sikkert scannes inn.

Jeg har ingen god scanner nå, men send meg tilbake melding hvis det er ønskelig at jeg skal digitalisere det, og eventuelt laste det opp.

Med vennlig hilsen,
Anders Gravdal

Eastern Star står omtalt på denne siden.

-------------------------------------------------
8. apr.

Fra: Anne Margrethe Brandvik

Felles slekt

Hei Siri

Har med glede lest "boka" om Odd Conrad. Han var min farmors bror!! Hans søster Svanhild var min farmor. Har visst lite om hennes slekt så det er kjempemorsomt å finne ut mer.
Jeg er datter av Svanhilds sønn Tor Asbjørn født i 1938. Han døde av kreft i 2003. Vi er 3 søsken, meg født i 1966, min bror Geir født i 1962 og Eirik født i 1960. Geir døde i en trafikkulykke i 2000. Jeg og Eirik bor i Orkdal, tettsted ca 5 mil fra Trondheim. Ikke veldig langt fra Hegra! Har hørt en del om Conrad og Olava fra min mor, Eli. Foreldrene mine ble skilt i 1967 og etter dette har det desverre blitt lite kontakt med farsiden av slekten. Synes det er kjempeartig å se at jeg har tremenninger annen slekt i USA. Vet ikke mye om Odd Holm men ble veldig fasinert av hans historie. Han er jo faktisk min "gammelonkel".
Jeg har selv 3 barn på 26, 21 og 18 år og har to barnebarn. To gutter på 5 og 2 år. Føler med alderen at slekta/røtter blir mer viktig. Håper at denne hjemmesiden kan gi meg litt mer informasjon om slekta mi fra Hegra.

Med vennlig hilsen

Anne M Brandvik

Her begynner historien om min far, Odd Holm.

-------------------------------------------------
21 mars

Fra: Sonja Nyegaard

takk

Hei! Tusen takk for dette nettstedet. Jeg fant bilde, navn og alle opplysninger om hva som skjedde med båten faren min var på under krigen. Han fortalte litt om alt sammen helt på slutten av sitt liv. Han var radiotelegrafist på d/s Inger som ble torpedert i 1941 utenfor Stornoway. Han fortalte meg at han var en av de heldige, som ikke var i lugaren, han var i gangen under dekk og da vannet kom inn dro han seg opp via trappegelendrene. Han var hele krigen på norske konsulatet i Glasgow med mannskapsarbeid. Etter krigen dro han til Syd Georgia som radiotelegrafist. Han ble 96 år. Det var rart å se navnelistene og bildet av skipet. Alt som han opplevde og som han nesten ikke snakket om.

Tusen takk.

Hilsen Sonja

Her er D/S Inger.

-------------------------------------------------
20. mars

Fra: Rune

Skilt

Hei, har et skilt det står f.s. Stoutland på, det er et svært treskilt. Lurte på om du kunne si meg om dette er en båt eller hva det er

På forhånd takk

Her kunne jeg ikke hjelpe.

-------------------------------------------------
20. mars

Fra: Hans Hallvard Flatø

Harald Morken Flatø

Hei

Det var interessant å lese om omstendighetene rundt min onkels død som krigsseiler.

På omtalen i warsailors.com av M/S Austvards senkning av tyske torpedofly 30. januar 1941 vest for Donegal Bay, Irland, er min onkels etternavn oppgitt som Flatøy. Det skal være Harald Morken Flatø, altså uten "y", akkurat slik som det står på bautaen på piren i Kristiansund havn.

Vennlig hilsen,

Hans H. Flatø
Molde

Se M/S Austvard.

-------------------------------------------------
12. mars

Fra: Anne Schinrud

Takk

En takk for alt det flotte arbeidet du har nedlagt med denne hjemmesiden. Den er til hjelp for mange som leter etter informasjon om slektninger som seilte i konvoiene.

Vennlig hilsen
Anne Schinrud
Datter av 2. styrmann Wilhelm Schinrud, som overlevde torpederingen av Balkis i 1942

Her er siden min om Balkis.

-------------------------------------------------
1. mars

Fra: Kent Arne Jojansson

Efterlysning av en Far

Hej Siri
Tack för din fina hemsida.
Har för flera årsedan efterlyst min far på din hemsida.
Har hittat en ny upplysning om min far.

Det jag nu har hittat om Helge Sigurd Bertil Johansson är på Ancestry i en passagerarlista 19470327. Då är han besättning på fartyget Sunset som gått från Istambul till New York. Det verkar dock som om han aldrig kom fram till NY, för han är struken i listan med noteringen "Failed to join at Swansee, England".

Vad betyder detta, har han mönstrat av i Swansee, Kan någon hjälpa mej?

-------------------------------------------------
16. Febr.

Fra: Inger Johanne Helvik

Panama Express

Min far, Dagfinn Helvik, var kokk ombord i Panana Express fra 1940 til 1946.
Jeg har tidligere skrevet om dette under California Express da jeg dessverre plasserte min far på feil skip under krigen. Han tjenestegjorde også på dette skipet.
Det ville vært utrolig spennende å komme i kontakt med andre etterkommere av de som var ombord i Panama Express under krigen.

Se Panama Express og California Express. Inger Johannes adresse kan skaffes via min kontaktadresse nederst på denne siden.

-------------------------------------------------
14. febr.

Fra: Anne Marie Leirfall

Hei Siri
Det er mange år siden jeg traff deg i Hegra. Snakket om deg sist i går kveld da jeg var sammen med Wenhe og Knut. Er IMPONERT over hva arbeid du har lagt ned i forbindlse med krigsseilernes innsats. Sitter nå sammen med en god venninne, Gunnhild Jensen Langebeck og leser og leser. Hennes far Alexander Andreas Jensen seilte hele krigen på Ivaran. Han dro ut i 1938 og mønstret ikke av før i 1946! Han fortalte ikke så mye om hva han hadde vært gjennom - slik var det vel med de fleste. Gunnhild er veldig glad for å ha blitt gjort oppmerksom på siden din. Vi har prøvd å finne mannskapslisten til Ivaran. Er den tilgjengelig noe sted? Nå skal jeg sette meg ned en dag og lese din fars historie. Har du noe kontakt med Hegra?

Masse hilsener fra
Anne Marie

(Her er Ivaran).

-------------------------------------------------
13. febr.

Fra: John Nikolai Omark

Krigsseilerne

Hei Siri. Det var lenge siden, men jeg ville bare legge inn en beskjed (du har kanskje allerede observert det) om at det er noe nytt på gang i Norge, etter at John Michelet kom ut med sin siste bok. Om du går inn på NRK sin webbside så finner du det der. Jeg har lagt inn link til din side i diskusjonsfeltet under artikkelen. Jeg synes du fortjener det.

Mvh. John Nikolai Omark

-------------------------------------------------
10. febr.

Fra: Øystein Berge

Snål

Hei,
Fant tidligere en interessant artikkel angående båten Snål, der min morfar Gustav Schmidt var med.
I ettertid ser jeg at det dukker opp kommentarer fra en person, som min morfar var gudfar til. Hvis mulig vil jeg gjerne komme i kontakt med denne personen på private meldinger.

Noen som kan videreformidle?

Beste hilsen
Øystein Berge

Adresse er oversendt. Her er Snål.

-------------------------------------------------
6. febr.

Fra: Terje S. Christensen

Far

Hei. Din hjemmeside har vært til stor hjelp når jeg nå har prøvd å følge min far gjennom 2. verdenskrig. Mange takk!
Min far, Alf Saxe Christensen (f. 08.01.1920) seilte på forskjellige norske båter under hele krigen. Han snakket lite om hva han hadde opplevd under krigen. Det var først etter at han døde i 2005 at jeg gikk gjennom papirene hans og fant navn på båtene han seilte på i mønstringspapirer, avregningsbøker og "Certficate of Registration" og ved hjelp av din hjemmeside har greid å følge han fra havn til havn. I tillegg har jeg nettopp lest Jon Michelets "En sjøens helt" som var som å følge min far på reise. Fantastisk bok!

Far dro på hvalfangst som 16 åring i 1936 og mønstret på M/T Sandar 21.11.1939 i Sandefjord. Da krigen brøt ut var han i Port Said i følge din hjemmeside. Han mønstret av Sandar 07.12.1940 i Swansea (Sandar ble torpedert og sank mellom Trinidad og Gibraltar 02.05.1942 - 3 av mannskapet ble drept) og mønstret på M/S Elisabeth Bakke i Clyde, Glasgow 06.02.1941. Han mønstret av Elisabeth Bakke i Cardiff 05.11.1942. Så var han i Glasgow, Edinburg og Aberdeen fram til 17.02.1943. Men hva han gjorde i land i drøye 3 måneder har jeg ikke full oversikt over. Han var innom sykehuset både i Edinburgh og Aberdeen, men jeg vet ikke hva som feilte han. Jeg har prøvd å maile til et av sykehusene som nå er en del av universitet Edinburgh Napier University, men uten resultat. 17.02.1943 mønstret han på M/T Glarona i Clyde. På Glarona tror jeg han var fram til oktober 1943. Da fikk han difteri og lå på sykehus i Bari, Italia, antagelig fram til påsken 1944. 25.04.1944 fikk han nytt "Certificate of Registration" i Glasgow og dette fikk han jevnlig stemplet i Glasgow fram til juli 1944. Jeg vet heller ikke hvorfor han var så lenge i Glasgow (jobber med saken). 22.07.1944 mønstret han på D/S Spurt i Glasgow og ble på Spurt fram til krigens slutt. En morsom sak var at han nyttårshelgen 1944/45 helt tilfeldig møtte sin bror Harald på en bar i London. Harald var i marinen under krigen.
Alf mønstret ikke av og reiste hjem før i april/mai 1946.
Å jobbe med dette har vært fantastisk spennende, men det er bare så tragisk at jeg ikke fikk snakket mer med han om hans tid i handelsflåten før han døde. Hvis det er noen som har hatt slektninger på noen av disse båtene, hadde det jo vært moro om de hadde tatt kontakt.
Hilsen
Terje S. Christensen

Terjes adresse kan skaffes gjennom min kontaktadresse nederst på denne siden. Alle skipene som er nevnt her er omtalt på dette nettstedet, den enkleste måten å finne dem er gjennom Master Ship Index.

-------------------------------------------------
26. jan.

Fra: Harald Hallberg

Bok: Norske dekorasjoner

Kjære Siri,

Det er nå lenge siden vi hadde kontakt, men jeg kom nå på at jeg burde kontakte deg i forbindelse med at jeg endelig har utgitt boken om norske dekorasjoner.
Det har aldri tidligerre blitt utgitt en bok av tilsvarende omfang, så responsen har vært meget god, fra den ordinære samler til takkebrev fra H.M. Kongen.

Du vil se litt av innholdet og bokanmeldelser på min hjemmeside: medals.no

Kapitlet om krigsmedaljene er utførlig, og også de siste tildelingene inntil 2012 er tatt med.

Om du vil kan jeg sende deg denne delen av boken elektronisk.

Venlig hilsen,
Harald Hallberg

-------------------------------------------------
18. jan.

Fra: Trond Krogen

M/S Thorstrand

Det er med stor interesse jeg har lest historien om M/S Thorstrands siste ferd i 1943. Min onkel, Gunnar Eriksen, var en av de overlevende av mannskapet. Jeg fikk dessverre aldri møtt ham selv, men han fortalte detaljer om torpederingen og de påfølgende dagene i Nord-Atlanteren til familien da han kom til Norge en kort periode i 1946. Noe av dette har min mor og hennes bror som også var sjømann viderefortalt til meg. Jeg har ofte tenkt på historiene jeg fikk høre, hvilken utrolig evne de hadde til å tenke rasjonelt og takle ekstreme utfordringer mens de navigerte mot Flores, Azorene.

Her er siden om Thorstrand.

-------------------------------------------------
6. jan.

Fra: Rune Thistel

Fartøy som gjekk til Shetland

Hei
Har bilete av mk Buestein som gjekk til Shetland med flyktninger. Viss det er av interesse så gjev eit ord om kor eg kan maile det.

Beste helsing
Rune Thistel
Bulandet

Her er det jeg har om Buestein


  Hjem | Odd Conrad Holm | Hobbyer | Genealogi | Linker | Gjestebok | Søk